Schab pieczony w mleku

4.1 (412 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Pyszny schab marynowany i pieczony w mleku. Mięso wychodzi niesamowicie soczyste i kruche... Upiekłam go dla mojej rodzinki i byli zachwyceni :)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • schab 1 kg,

    cebula 1 szt,

    czosnek 4 ząbki,

    sól i pieprz,

    majeranek,

    mleko,

    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.1 (412 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Dania główne

Schab pieczony w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W schabie robimy z wierzchu nacięcia i wkładamy tam plasterki czosnku. Cebulę kroimy w piórka i obkładamy nią schab. Mięso wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy mlekiem tak, aby cały schab był przykryty. Mięso marynujemy w mleku przez 1 h. Następnie, schab wyciągamy z mleka i obsmażamy z każdej ze stron na rozgrzanej patelni. Mięso z powrotem wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem w 200 st. C przez 1h. Sos z upieczonego schabu zlewamy do garnka, miksujemy blenderem i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Podajemy z mięsem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Mleko Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować