Sernik królewski

4.05 (19 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszny sernik królewski na ciemnym tartym cieście to wspaniałe ciasto na różne okazje.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciemne ciasto
    3 szklanki mąki
    20 dkg cukru pudru
    20 dkg margaryny
    3 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    2 łyżki śmietany

    Masa serowa
    1 kg białego sera
    1 kostka masła
    8 jajek
    1 szklanka cukru
    Cukier waniliowy
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Po kilka kropli olejku cytrynowego i pomarańczowego

    Dodatkowo
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.05 (19 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Dodaj margarynę, żółtka i śmietanę zagnieść ciasto podziel na pół i włóż do zamrażarki.

    Masa serowa
    Żółtka oddziel od białek.
    Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaj zmielony ser, roztopione masło, po kilka kropli olejku cytrynowego i pomarańczowego, budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.

    Blachę o wymiarach 26 x35 wyłóż papierem do pieczenia. Na dno blachy zetrzyj jedną część ciasta na tarce o grubych oczkach, wyłóż masę serową, na wierzch zetrzyj drugą część ciasta.
    Piecz około 1 godziny w temperaturze 180 st. Po upieczeniu zastaw w piekarniku przy uchylonych drzwiach na około 10 minut.
    Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować