Masa serowa
1 kg białego sera
1 kostka masła
8 jajek
1 szklanka cukru
Cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Po kilka kropli olejku cytrynowego i pomarańczowego
Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Dodaj margarynę, żółtka i śmietanę zagnieść ciasto podziel na pół i włóż do zamrażarki.
Masa serowa
Żółtka oddziel od białek.
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaj zmielony ser, roztopione masło, po kilka kropli olejku cytrynowego i pomarańczowego, budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.
Blachę o wymiarach 26 x35 wyłóż papierem do pieczenia. Na dno blachy zetrzyj jedną część ciasta na tarce o grubych oczkach, wyłóż masę serową, na wierzch zetrzyj drugą część ciasta.
Piecz około 1 godziny w temperaturze 180 st. Po upieczeniu zastaw w piekarniku przy uchylonych drzwiach na około 10 minut.
Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.
Komentarze