Miodownik Królewski

4.44 (151 ocen)

  • 60 min

Można go upiec 3 dni przed świętami i po świętach może leżeć nawet tydzień nic mu się nie stanie a jest tak samo pyszny jak przed.Warto go upiec na święta Bożego Narodzenia u mnie króluje to ciasto co roku, cała rodzina za nim przepada.Jest nie drogi, długo utrzymuje świeżość i jest pyszny!!!!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    20 dag cukru
    2 łyżki miodu
    2 jajka
    2 łyżeczki sody
    20 dag margaryny
    2-3 łyżki śmietany

    Masa Orzechowa:
    35 dag orzechów włoskich
    10 dag cukru
    12 dag masła
    2 łyżki miodu

    Masa Maślana:
    20 dag masła
    15 dag cukru pudru
    1 budyń śmietankowy
    1 szklanka mleka
    2 op. cukru waniliowego
    olejek waniliowy

    Dodatkowo:
    1 mały słoik powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.44 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Powidła Ciasto

Miodownik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowy Miodownik Królewski 1. Ciasto zarobić na stolnicy podzielić na 4 części, na czwartą część wyłożyć masę orzechową i piec w temp. 180 stopni. Placki należy posmarować kwaśnym powidłem i przełożyć masą maślaną.

    Masa Orzechowa: Wszystkie składniki połączyć roztopić na ogniu i wyłożyć na 1 blat placka.Upiec.

    Masa Maślana: Ugotować budyń wraz z cukrem waniliowym. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać budyń zimny, na końcu zapach cały.

    Przełożenie:
    1 placek-powidło-masa maślana
    2 placek-powidło-masa maślana
    3 placek-powidło-masa maślana
    4 placek z orzechami.

Porady

Wymiary blaszki:39,5 *23,5 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa maślana Miód Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować