Metrowiec

3.93 (45 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Metrowiec czyli babka metrowa to ciasto mojego dzieciństwa, które mama piekła w dwóch jednakowych blaszkach. Składa się z ciasta jasnego i ciemnego przekładamy je masą budyniową. Oba ciasta kroimy na jednakowe kawałki smarujemy masą budyniową i sklejamy na przemian kromkę jasnego i ciemnego. Wierzch i boki też smarujemy masą i obsypujemy okruszkami które otrzymuję z kawałków które odkroję z końcówek ciasta i z wierzchu. Efekt końcowy jest najlepszy kiedy kroimy ciasto po skosie wtedy najlepiej się prezentuje.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6 jajek
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki wody
    0,5 szklanki oleju
    2,5 szklanki mąki+ 2 łyżki
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao



    Krem
    1 kostka masła
    O,5 litra mleka
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Olejek waniliowy
Wystaw ocenę:

3.93 (45 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane

Metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę dodaj olej, zimną wodę, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto podziel na pół, do jednej części dodaj kakao a do drugiej mąkę.
    Dwie jednakowe blaszki o wymiarach 10x40 wyłóż folią aluminiową i wlej ciasto.
    Piecz około 25 minut w temperaturze 180 st.
    Lub do suchego patyczka.
    Po wyjęciu i ostudzeniu zetnij górę ciasta i końcówki ciasta, pokrusz i zostaw do obsypania ciasta.
    Pozostałe ciasto pokrój na kawałki ok 2 cm.

    Masa budyniowa
    Z pół litra mleka odlej 0, 5 szklanki, pozostałe mleko zagotuj z cukrem, obie mąki rozmieszaj w pozostałym mleku i wlej do gotującego się mleka. Ugotuj budyń i wystudź.
    Miękkie masło utrzyj na puszystą masę dodaj wystudzony budyń i olejek. Smaruj kremem na przemian kromkę ciasta jasnego i ciemnego i sklejaj.
    Powinny powstać 2 jednakowe około 50 cm ciasta. Wierzch i boki posmaruj kremem i posyp okruszkami.
    Odstaw do lodówki.

Porady

Jeśli chcesz możesz ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować