Placek królewski

  • wyświetlono: 15235 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 1

To jedno z ciast, które pamiętam z dzieciństwa. Wtedy zajadaliśmy się "miodownikiem". Dziś zyskał już królewski status. Nie wyobrażamy sobie Świąt bez niego. Idealnie smakuje dopiero po kilku dniach, kiedy warstwy ładnie się połączą, staną się miękkie i kruche…o ile coś zostanie ;)

AnetaJ
  • 1 porcje

Składniki

Ciasto:
½ kg mąki
pól szklanki cukru
½ kostki margaryny (Palma z Murzynkiem)
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu
2 jajka
3-4 łyżki śmietany

Masa:
½ l mleka
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek grysiku
1 kostka masła (może być ½ kostki masła i ½ kostki margaryny)

Oraz:
1 słoiczek powidła ze śliwek

Sposób przygotowania przepisu:

Placek królewski

  • 1. Połączyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść szybko na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować cienko na rozmiar blaszki (ja używam blaszki o wymiarach 35x 20). Rozwałkowane ciasto przełożyć, każdą część osobno, na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec po kolei w piekarniku nagrzanym do temp 180'C przez około 15-20 minut. W tym czasie ciasto powinno ładnie zbrązowieć. Upieczone placki odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Mleko, cukier i cukier waniliowy połączyć ze sobą i doprowadzić do wrzenia. Dodać grysik i zagotować, dokładnie mieszając tak, aby nie powstały grudki. Kaszę gotować do momentu aż zgęstnieje, a na wierzchni pojawią się powietrzne pęcherzyki. Ugotowaną kaszę odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Masło wyciągnąć z lodówki przynajmniej na trzy godziny przed ucieraniem masy. W makutrze utrzeć masło, dodając po łyżce ugotowanego wcześniej, zimnego, grysiku. Na koniec ucierać chwilę, aż masa stanie się jednolita i pulchna.
  • 4. Jedno z trzech upieczonych i ostygniętych ciast posmarować połową powidła śliwkowego. Na powidło nałożyć połowę masy grysikowej i przykryć drugim plackiem. Czynność powtórzyć. Na koniec przykryć trzecim ciastem.

Porady

Wierzch ciasta udekorować dobrowolnie, ja używam czekoladowej polewy, ale może być też cukier puder.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylamiódmasa grysikowaplacek królewskikrólewiczkrólewskiciasto_miodownik

Komentarze

Podobne przepisy

Gotowe ciasto

Dodane przez: 2milutka

Królewski miodownik

Pyszne miodowe ciasto z warstwą...

Lukier królewski

Dodane przez: Kloruś

Lukier królewski

Czasami każdej z nas zdarza się...

Szarlotka królewska

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Szarlotka królewska

Pamiętam jak w latach 80-tych moja...

Królewski

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto KRÓLEWSKIE

Wspaniałe ciasto o miodowym aromacie....

Sernik królewski

Dodane przez: Anyzkowo

Sernik królewski

Oj jak ja lubię serniki !Sernik...

Szarlotka królewska

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Szarlotka królewska

Może i w czasach PRL-u nie było...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE