Pierogi z borówką amerykańską

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne syte, nadziane po brzegi domowe pierogi z borówką amerykańską które latem zamroziłam do pojemników aby zimą móc wykorzystać je do pierożków czy innych smakołyków. Polecam szczególnie najmłodszym.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g maki pszennej
    szklanka gorącej wody
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    350 g borówki amerykańskiej
    śmietana 18%
    2 łyżki masła
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól oraz olej, wlać szklankę gorącej przegotowanej wody i wyrobić ciasto najlepiej ręcznie. Kulę ciasta odłożyć na blat przykryć miseczką plastikową i odłożyć na 10 minut aby odpoczęło i stało się miękkie oraz plastyczne.
  • 2. Następnie ciasto rozwałkować podsypując mąką i wykrawać od szklanki kółka. Kłaść po kilka borówek i zlepiać pierożka.
  • pierogi 3. Pierogi gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Masło roztopić w garnuszku i polać pierogi, posypać cukrem i polać śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować