Smaczne syte, nadziane po brzegi domowe pierogi z borówką amerykańską które latem zamroziłam do pojemników aby zimą móc wykorzystać je do pierożków czy innych smakołyków. Polecam szczególnie najmłodszym.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g maki pszennej
szklanka gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
350 g borówki amerykańskiej
śmietana 18%
2 łyżki masła
cukier do smaku
Pierogi z borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól oraz olej, wlać szklankę gorącej przegotowanej wody i wyrobić ciasto najlepiej ręcznie. Kulę ciasta odłożyć na blat przykryć miseczką plastikową i odłożyć na 10 minut aby odpoczęło i stało się miękkie oraz plastyczne.
2.Następnie ciasto rozwałkować podsypując mąką i wykrawać od szklanki kółka. Kłaść po kilka borówek i zlepiać pierożka.
3.Pierogi gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Masło roztopić w garnuszku i polać pierogi, posypać cukrem i polać śmietaną.
Komentarze