CIASTO:
1/2 kg. mąki
1 jajko
oko.1/2 szkl. ciepłej wody
1/2łyżeczki soli
2-3łyżki stopionego masła albo oliwy z oliwek
FARSZ:
1/2 kg. białego sera (dobrze odciśniętego)
c.waniliowy
1 żółtko
cukier , sól do smaku
DODATKOWO :
pół kostki masła
Pierogi z białym serem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodać wszystkie składniki , wyrobić ciasto do uzyskania lśniącej masy . Następnie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę , dość cienko rozwałkować , wykrawać szklanką krążki . FARSZ: ser rozetrzeć w makutrze , jajko wyszorować , sparzyć , do sera dodać żółtko , cukier waniliowy , sól i cukier do smaku , jeśli ser jest za rzadki można dosypać mleka w proszku . Na krążki nakładać farsz ,dobrze zlepić brzegi . Gotowe pierogi z serem wrzucać do wrzącej wody, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką , gotować na wolnym ogniu , gdy wypłyną pogotować jeszcze jakieś 2 minuty . Po ugotowaniu pierogi zahartować , czyli przełożyć na chwilę do zimnej wody , odcedzić . Pół kostki masła stopić i polać pierogi
Komentarze