Pierogi z białym serem na słodko

4.29 (361 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Bardzo dobre, słodziutkie pierogi z białym serem. 

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    1/2 kg. mąki
    1 jajko
    oko.1/2 szkl. ciepłej wody
    1/2łyżeczki soli
    2-3łyżki stopionego masła albo oliwy z oliwek
    FARSZ:
    1/2 kg. białego sera (dobrze odciśniętego)
    c.waniliowy
    1 żółtko
    cukier , sól do smaku
    DODATKOWO :
    pół kostki masła
Wystaw ocenę:

4.29 (361 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Dania główne

Pierogi z białym serem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać wszystkie składniki , wyrobić ciasto do uzyskania lśniącej masy . Następnie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę , dość cienko rozwałkować , wykrawać szklanką krążki . FARSZ: ser rozetrzeć w makutrze , jajko wyszorować , sparzyć , do sera dodać żółtko , cukier waniliowy , sól i cukier do smaku , jeśli ser jest za rzadki można dosypać mleka w proszku . Na krążki nakładać farsz ,dobrze zlepić brzegi . Gotowe pierogi z serem wrzucać do wrzącej wody, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką , gotować na wolnym ogniu , gdy wypłyną pogotować jeszcze jakieś 2 minuty . Po ugotowaniu pierogi zahartować , czyli przełożyć na chwilę do zimnej wody , odcedzić . Pół kostki masła stopić i polać pierogi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na uszka z grzybami!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować