Pierogi z truskawkami i serem białym

4.45 (168 ocen)

  • 45 min

To ulubione danie moich domowników. Ser biały w połączeniu z truskawkami nadaje pierogom aksamitnego smaczka.A omasta z bułki tartej, masełka, obsypana cynamonem- dopełniają całości.Pierogi na słodko z owocami, to propozycja na jarski obiad lub gorącą kolację, nie tylko dla dzieci

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto na pierogi- ok. 50 szt.
    4 szklanki mąki pszennej
    3-4 łyżki oliwy z oliwek
    2 żółtka
    szczypta soli
    1 szklanka letniej wody ( w razie konieczności dolać nieco więcej )

    Farsz truskawkowo- serowy:
    30 dag świeżych truskawek
    30 dag sera białego lub twarogu
    3- 4 łyżki cukru- do smaku
    4 łyżki kaszy manny
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    Tłuszcz do polania:
    4 łyżki masła klarowanego
    1 łyżka bułki tartej

    Ponadto:
    cukier, cynamon- do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

4.45 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z truskawkami i serem białym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na pierogi 1. Wykonanie ciasta pierogowego:
    Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, robimy dołek. Wlewamy oliwę, wbijamy żółtka, wsypujemy sól. Lekko zagniatamy, dolewając wodę. Wyrabiamy ciasto, do momentu, aż będzie elastyczne, gładkie. Formujemy kulkę.
    Przykrywamy ściereczkę, odstawiamy na ok. 15 min.
  • twaróg z cukrem 2. Wykonanie farszu:
    Ser biały lub twaróg rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę. Doprawiamy cukrem do smaku. Wsypujemy cukier waniliowy.
  • świeże truskawki 3. Świeże truskawki myjemy, drobno kroimy.
  • farsz truskawkowo- serowy 4. Pokrojone truskawki łączymy z serem. Wsypujemy kaszę mannę, mieszamy.
  • rozwałkowane ciasto pierogowe 5. Po tym czasie na stolnicę wysypaną mąką przekładamy połowę ciasta pierogowego. Wałkujemy, niezbyt cienko, ale nie za grubo.
  • ciasto pokrojone na kwadraty 6. Można kroić ciasto na kwadraty albo wycinać krążki, jak kto woli.
  • ciasto pierogowe z farszem 7. Nakładamy na środek farsz.
  • zlepiony pieróg 8. Dokładnie zlepiamy brzegi ciasta, formując pieroga.
  • zlepiony, udekorowany falbanką pieróg 9. Dekorujemy falbanką z ciasta brzegi pieroga albo ozdabiamy zębami widelca.
  • zlepione, udekorowane pierogi 10. Wyrabiamy ciasto do wykończenia farszu.
  • gotowanie pierogów 11. Nastawiamy większy garnek z osoloną lekko wodą. Pierogi wrzucamy partiami na wrzątek. Gotujemy kilka min. , od momentu wypłynięcia pierogów.
  • ugotowane, poporcjowane pierogi 12. Pierogi łyżką cedzakową, od razu wykładamy porcjami na talerze.
  • pierogi z truskawkami i serem białym 13. Polewamy stopionym tłuszczem i posypujemy cukrem z cynamonem.
    Podajemy na gorąco.
  • pierogi z truskawkami i serem białym 14. Smacznego ;)

Porady

Można użyć innych miękkich, sezonowych owoców. Kasza manna jest po to, aby pochłonąć- związać sok z truskawek i rozrzedzenie z twarogu. Pierogi można odgrzewać i zamrażać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować