Pierogi z truskawkami i serem białym

  • wyświetlono: 8417 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

To ulubione danie moich domowników. Ser biały w połączeniu z truskawkami nadaje pierogom aksamitnego smaczka.A omasta z bułki tartej, masełka, obsypana cynamonem- dopełniają całości.Pierogi na słodko z owocami, to propozycja na jarski obiad lub gorącą kolację, nie tylko dla dzieci

  • 45min

Składniki

Ciasto na pierogi- ok. 50 szt.
4 szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 żółtka
szczypta soli
1 szklanka letniej wody ( w razie konieczności dolać nieco więcej )

Farsz truskawkowo- serowy:
30 dag świeżych truskawek
30 dag sera białego lub twarogu
3- 4 łyżki cukru- do smaku
4 łyżki kaszy manny
2 łyżeczki cukru waniliowego

Tłuszcz do polania:
4 łyżki masła klarowanego
1 łyżka bułki tartej

Ponadto:
cukier, cynamon- do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z truskawkami i serem białym

  • ciasto na pierogi1. Wykonanie ciasta pierogowego:
    Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, robimy dołek. Wlewamy oliwę, wbijamy żółtka, wsypujemy sól. Lekko zagniatamy, dolewając wodę. Wyrabiamy ciasto, do momentu, aż będzie elastyczne, gładkie. Formujemy kulkę.
    Przykrywamy ściereczkę, odstawiamy na ok. 15 min.
  • twaróg z cukrem2. Wykonanie farszu:
    Ser biały lub twaróg rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę. Doprawiamy cukrem do smaku. Wsypujemy cukier waniliowy.
  • świeże truskawki3. Świeże truskawki myjemy, drobno kroimy.
  • farsz truskawkowo- serowy4. Pokrojone truskawki łączymy z serem. Wsypujemy kaszę mannę, mieszamy.
  • rozwałkowane ciasto pierogowe5. Po tym czasie na stolnicę wysypaną mąką przekładamy połowę ciasta pierogowego. Wałkujemy, niezbyt cienko, ale nie za grubo.
  • ciasto pokrojone na kwadraty6. Można kroić ciasto na kwadraty albo wycinać krążki, jak kto woli.
  • ciasto pierogowe z farszem7. Nakładamy na środek farsz.
  • zlepiony pieróg8. Dokładnie zlepiamy brzegi ciasta, formując pieroga.
  • zlepiony, udekorowany falbanką pieróg9. Dekorujemy falbanką z ciasta brzegi pieroga albo ozdabiamy zębami widelca.
  • zlepione, udekorowane pierogi10. Wyrabiamy ciasto do wykończenia farszu.
  • gotowanie pierogów11. Nastawiamy większy garnek z osoloną lekko wodą. Pierogi wrzucamy partiami na wrzątek. Gotujemy kilka min. , od momentu wypłynięcia pierogów.
  • ugotowane, poporcjowane pierogi12. Pierogi łyżką cedzakową, od razu wykładamy porcjami na talerze.
  • pierogi z truskawkami i serem białym13. Polewamy stopionym tłuszczem i posypujemy cukrem z cynamonem.
    Podajemy na gorąco.
  • pierogi z truskawkami i serem białym14. Smacznego ;)

Porady

Można użyć innych miękkich, sezonowych owoców.
Kasza manna jest po to, aby pochłonąć- związać sok z truskawek i rozrzedzenie z twarogu.
Pierogi można odgrzewać i zamrażać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latosłodkie życiewiosnakuchnia polskazdrowie na talerzudanie mącznemój przepistani i łatwy przepisszybkie wykonaniemożna danie zamrażaćjarski obiadświeże truskawkisezon na truskawkidanie do odgrzewaniapierogi z owocami i serem białympierogi dla dziecisłodka i jarska kolacjapierogi z truskawkami i serem białympierogi z nadzieniem owocowym

Komentarze

Podobne przepisy

image-11hui0b

Dodane przez: monika016

Pierogi z serem i truskawkami

Nie trzeba zachwalać tego dania,...

te pierogi zaskakują kolorem

Dodane przez: martamp

Pierogi z botwinką i białym serem

Pierogi nie muszą być nudne. Polecam...

image-157wvs9

Dodane przez: malesia3

Pierogi z łososiem i białym serem

Pyszne pierogi , które zasmakują...

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Dodane przez: morrigan23

pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Przepis powstał pod wpływem dyskusji...

Dodane przez: aczp1

Czekoladowe pierogi z serem i pieczonymi...

Wytworne można powiedzieć... Eleganckie...

Pierogi z Kaszą Gryczaną i serem białym

Dodane przez: Dziś ja gotuje

Pierogi z Kaszą Gryczaną i serem białym

Dziś odskocznia od standardowych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE