Muffinki z borówką amerykańską

4.51 (200 ocen)

  • 30 min

Borówki amerykańskie wyjątkowo dobrze smakują w muffinkach, które zapakowane do pojemnika świetnie sprawdzą się na wycieczce czy pikniku. W składnikach nie ma jajek, a więc są odpowiednie dla alergików.

  • 30 min

Składniki:

  • mąka tortowa - 1 i ½ szk.
    mąka ziemniaczana - ½ szk.
    soda oczyszczona - 1 łyżeczka
    domowy cukier z wanilią – ½ szk.
    szczypta soli
    jogurt naturalny - ½ szk.
    woda mineralna - ½ szk.
    olej rzepakowy - 1/3 szk.
    rum - 1 łyżka
    borówka amerykańska - 8 łyżeczek
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki z borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiej obie mąki wymieszane z sodą oczyszczoną. Dodaj domowy cukier aromatyzowany wanilią i szczyptę soli. Wlej jogurt, wodę, olej i rum. Całość wymieszaj łyżką, nie musisz robić tego zbyt starannie, w cieście mogą zostać grudki.
  • image-0gb4is6 2. Silikonowe foremki lub papilotki napełnij ciastem do połowy ich objętości. Do każdej foremki włóż po 1 łyżeczce borówki amerykańskiej i dopełnij ciastem do ¾ objętości.
  • 3. Formę wstaw do nagrzanego do 175°C piekarnika i piecz 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Muffinki pozostaw w formie około 10 minut, a następnie wyłóż na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

Porady

W składnikach nie ma jajek, a więc są odpowiednie dla alergików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować