PIEROGI RUSKIE

5 (179 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pierogi tak bardzo popularne że każdy zna ich smak. Podawane mogą być na wiele różnych sposobów: ze śmietaną, skwareczkami, przysmażane...Zapraszam.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    Podany w moich przepisach jako "ciasto na pierogi"

    Farsz:
    1,20 kg ziemniaków
    1/2 kg twarogu
    2 duże cebule
    tłuszcz (u mnie masło)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0psjby0 1. Ziemniaki obrać, posolić i ugotować. Jedną cebulę obrać i pokroić na drobną zrumienić na tłuszczu. Kiedy ziemnaki się ugotują, odcedzić i przestudzić. Zmielić w maszynce razem z cebulą i twarogiem.Wszystko razem dobrze wymieszać doprawić solą i pieprzem.
  • image-1q0k49t 2. Ciasto po kawalku odkrawać i rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy.Za pomocą szklanki (ma ostre brzegi) wykrawać krążki.
  • image-0wbxtkk 3. Łyżeczką nakładać farsz i lepić pierogi.
  • image-0no71ar 4. Pierogi partiami wkładać do gotującej, osolonej wody, zamieszać. Po wypłynięciu na wierzch gotować ok 1-2 minuty. Łyżką cedzakową wyciągać pierogi na druszlak aby odciekły.Układać na talerzu.Drugą cebulę zrumienić na tłuszczu i polać nią pierogi. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować