Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, posolić i ugotować. Jedną cebulę obrać i pokroić na drobną zrumienić na tłuszczu. Kiedy ziemnaki się ugotują, odcedzić i przestudzić. Zmielić w maszynce razem z cebulą i twarogiem.Wszystko razem dobrze wymieszać doprawić solą i pieprzem.
2.Ciasto po kawalku odkrawać i rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy.Za pomocą szklanki (ma ostre brzegi) wykrawać krążki.
3.Łyżeczką nakładać farsz i lepić pierogi.
4.Pierogi partiami wkładać do gotującej, osolonej wody, zamieszać. Po wypłynięciu na wierzch gotować ok 1-2 minuty. Łyżką cedzakową wyciągać pierogi na druszlak aby odciekły.Układać na talerzu.Drugą cebulę zrumienić na tłuszczu i polać nią pierogi. Smacznego.
Komentarze