Indyk faszerowany marynowany w zalewie solno- ziołowej

5 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 10 osób

Bardzo smaczny i dyk. Dzięki zalewie mięso jest soczyste i kruche. Polecam na rodzinny obiad.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 7-9 kg indyk
    3 łyżki roztopionego masła
    Zioła: zioła prowansalskie, zioła do drobiu
    Pieprz, papryka słodka
    1 cebula, 1 marchewka, 1 jabłko, 1 pomarańcza, kilka suszonych śliwek, kilka suszonych moreli, 1-2 łodygi selera

    Zalewa:
    7 l wody
    1 szklanka soli
    2 szklanki soku jabłkowego lub octu jabłkowego
    1 szklanka cukru trzcinowego
    5 ząbków czosnku
    4 łyżki świeżego rozmarynu
    5 listków laurowych
    6 goździków
    3 łyżki jałowca
    Skórka z 3 pomarańczy

    worek do pieczenia mięsa
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Zobacz również:

Dania z indyka

Indyk faszerowany marynowany w zalewie solno- ziołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalewa: Wszystkie składniki zalewy zagotować i wystudzić. Do przygotowanej zalewy włożyć indyka i marynować przez co najmniej 24 godziny.
  • 2. Na 1 dzień przed pieczeniem indyka natrzeć ziołami oraz za pomocą pędzelka posmarować roztopionym masłem, pozostawić na całą noc w chłodnym miejscu.
  • 3. Indyka nafaszerować owocami i warzywami, związać nogi , włożyć do worka i ułożyć w formie do pieczenia. Do formy wlać ok. 1 szklankę wody. Pieczenie ok. 4 godziny w temperaturze 180 stopni. Na ok. 45 minut przed końcem pieczenia rozciąć worek i ponownie wstawić do piekarnika aby mięso się zarumieniło. Można jeszcze raz posmarować mięso masłem. Smacznego

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Pieczenie indyka w całości zależy od jego wagi. Ja piekłam swojego 4 godziny w temperaturze 170 stopni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować