Farsz do pierogów :
około 700 g ziemniaków
250 g sera tłustego białego
1 cebula
1 łyżka masła
sól
pieprz ziołowy
pieprz świezo zmielony do smaku
szczypta kminku
Pierogi ruskie z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Farsz:
Ziemniaki obierz , ugotuj w osolonej wodzie, odcedz i rozgnieść na puree. . Cebule obierz, pokrój w drobna kostke i zeszklij na maśle.
Twaróg rozgnieć np.widelcem
Składniki połącz se soba , wymieszaj i dopraw do smaku.
2. Ciasto:
Do maki dodaj jajko i stopniowo dodawaj wodę a nastepnie wyrób ciasto. Rozwałkuj je i wykrawaj niewielkie kółka. Na kazdym kawałku ciasta nakładaj farsz i dokładnie zlepiaj brzegi.
3. W garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Do wrzącej wody wrrzucaj pierogi , a gdy wypłyną odcedz.
4. Cebule posiekaj i zeszklij na tłuszczu.
Gotowe odcedzone pierogi podawaj okraszone cebulka, smacznego.
Komentarze