Pierogi ruskie

  • wyświetlono: 20903 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Pierogi ruskie popularne są w Polsce i na Ukrainie. Nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Nie należy jej mylić z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest zbyt dobrze znany.

  • 90min

Składniki

Przepis na około 100-120 sztuk.
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 2 jajka (po ugotowaniu ciasto jest delikatne)
- 2 łyżki oleju (ciasto lepiej się wałkuje)
- 2 szklanki gorącej wody (najlepiej zaraz po ugotowaniu)
- sól (opcjonalnie)

farsz:
- 1 kg twarogu pół tłustego
- 1.5 kg ziemniaków
- 3 średnie cebulę
- 15 dag świeżej słoniny
- sól (wg uznania)
- pieprz czarny mielony (wg uznania)
oraz:
- trochę mąki do podsypywania ciasta
- 1łyżka oleju

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi ruskie

  • 1. Obrane i umyte ziemniaki wstawić do gotowania w lekko osolonej wodzie.
  • 2. Słoninkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnie i smażyć ok 5 - 7min na małym ogniu do momentu wytopienia się tłuszczu. W międzyczasie obraną i umytą cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do słoniny. Smażyć ok 5 min od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Do ugotowanych ziemniaków wlać połowę tłuszczu z cebulką i skwarkami. Utłuc tak by nie było grudek i odstawić do przestygnięcia.
  • 4. W międzyczasie do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajka, olej i gorącą wodę. Posolić i wyrobić ciasto.
  • 5. Gdy ciasto będzie wyrobione, rozwałkować na grubość (ok 1-2 mm, jak kto woli) i wycinać kółka o średnicy około 10 cm (około 100 szt.)
  • 6. Przestygnięte ziemniaki połączyć z twarogiem, przyprawić pieprzem i solą i utłuc na delikatną masę.
  • 7. Na wykrojone z ciasta kółka układać po łyżce farszu i zaklejać na pierogi. Po czym zagotować osoloną wodę z łyżką oleju i wrzucić ulepione pierogi. Gotować około 1min. od chwili wypłynięcia. Gotowe podawać na talerzu polane tłuszczem z cebulką i skwarkami. Smacznego !

Porady

Jajka dodane do ciasta sprawiają że, pierogi po ugotowaniu są delikatne i mięciutkie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylapierogi ruskieprzepis na pierogi
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi ruskie

Dodane przez: Ola1984

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie zna każdy, ale każdy...

ruskie pierogi

Dodane przez: ewelinka120478

Ruskie pierogi

Pierogi nauczyła mnie robić babcia...

Pierogi ruskie.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pierogi ruskie

Przepis na pierogi ruskie zna chyba...

Pierogi ruskie

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Pierogi ruskie

Podstawą dobrych pierogów jest:...

Pierogi ruskie

Dodane przez: MagdalenaS

Pierogi ruskie

Pyszne, domowe pierogi wg rodzinnej...

image-0cfpi6p

Dodane przez: poezjasmaku

PIEROGI RUSKIE

PIEROGI Z CUBULKĄ I SMAŻONYM BOCZKIEM...