REKLAMA

Pierogi ruskie

wyświetlono: 34303 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 0

Pierogi ruskie popularne są w Polsce i na Ukrainie. Nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Nie należy jej mylić z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest zbyt dobrze znany.

opublikowany: 09.03.2013
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Przepis na około 100-120 sztuk.
    Ciasto:
    - 1 kg mąki pszennej
    - 2 jajka (po ugotowaniu ciasto jest delikatne)
    - 2 łyżki oleju (ciasto lepiej się wałkuje)
    - 2 szklanki gorącej wody (najlepiej zaraz po ugotowaniu)
    - sól (opcjonalnie)

    farsz:
    - 1 kg twarogu pół tłustego
    - 1.5 kg ziemniaków
    - 3 średnie cebulę
    - 15 dag świeżej słoniny
    - sól (wg uznania)
    - pieprz czarny mielony (wg uznania)
    oraz:
    - trochę mąki do podsypywania ciasta
    - 1łyżka oleju
Ocena:

(średnia 4.51 z 175 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i umyte ziemniaki wstawić do gotowania w lekko osolonej wodzie.
  • 2. Słoninkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnie i smażyć ok 5 - 7min na małym ogniu do momentu wytopienia się tłuszczu. W międzyczasie obraną i umytą cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do słoniny. Smażyć ok 5 min od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Do ugotowanych ziemniaków wlać połowę tłuszczu z cebulką i skwarkami. Utłuc tak by nie było grudek i odstawić do przestygnięcia.
  • 4. W międzyczasie do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajka, olej i gorącą wodę. Posolić i wyrobić ciasto.
  • 5. Gdy ciasto będzie wyrobione, rozwałkować na grubość (ok 1-2 mm, jak kto woli) i wycinać kółka o średnicy około 10 cm (około 100 szt.)
  • 6. Przestygnięte ziemniaki połączyć z twarogiem, przyprawić pieprzem i solą i utłuc na delikatną masę.
  • 7. Na wykrojone z ciasta kółka układać po łyżce farszu i zaklejać na pierogi. Po czym zagotować osoloną wodę z łyżką oleju i wrzucić ulepione pierogi. Gotować około 1min. od chwili wypłynięcia. Gotowe podawać na talerzu polane tłuszczem z cebulką i skwarkami. Smacznego !

Porady

Jajka dodane do ciasta sprawiają że, pierogi po ugotowaniu są delikatne i mięciutkie.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Pierogi ruskie

pierogi ruskie - któż z nas ich nie lubi...

kategoria: Pierogi pierogi ruskie Ser opublikowany: 14.11.2013 | wyświetlono: 9153 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 2
Dodane przez: Babcia Tereska Babcia Tereska

PIEROGI RUSKIE

Dla wielbicieli pierogów. Uważam że, to jest najlepsze ciasto jakiekolwiek robiłam.

kategoria: Pierogi pierogi ruskie opublikowany: 20.09.2013 | wyświetlono: 8475 Książki kucharskie: 21 | Polecenia: 6
Dodane przez: Bożena Z. ja.

Pierogi ruskie z cebulką

prosto i smacznie...polecam moje ulubione pierogi:)

kategoria: Pierogi pierogi ruskie opublikowany: 15.06.2016 | wyświetlono: 19149 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE