REKLAMA

Pierogi ruskie

wyświetlono: 9129 | dodany do książki kucharskiej: 12 | polecenia: 2

pierogi ruskie - któż z nas ich nie lubi...

opublikowany: 14.11.2013
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej+ do podsypywania
    jajko
    2 łyżki oleju
    ok 1 szkl gorącej wody
    Farsz:
    20 dag białego sera
    20 dag ugotowanych ziemniaków
    cebula
    5 dag słoniny
    sól, pieprz
    słoninka lub cebulka do okraszenia
Ocena:

(średnia 5 z 157 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: ziemniaki i ser zemleć. Słoninkę pokroić w kosteczkę i wysmażyć, dodać cebulkę zeszklić. Usmażoną cebulkę dodać do farszu, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • 2. Ciasto: W misce wymieszać mąkę z olejem i jajkiem, dodawać tyle gorącej wody aby powstało elastyczne i gładkie ciasto. Zagnieść i odstawić na kilkanaście minut pod przykryciem aby "odpoczęło".
  • 3. Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Łyżeczką nakładać farsz i zlepiać pierożki. Gotować ok 3 min. w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju. Pierogi ruskie podawać polane skwarkami lub cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Pierogi ruskie wg.joanna30 Dodane przez: BABECZKA 35
Pierogi ruskie wg.joanna30 Dodane przez: BABECZKA 35


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Babcia Tereska Babcia Tereska

PIEROGI RUSKIE

Dla wielbicieli pierogów. Uważam że, to jest najlepsze ciasto jakiekolwiek robiłam.

kategoria: Pierogi pierogi ruskie opublikowany: 20.09.2013 | wyświetlono: 8440 Książki kucharskie: 21 | Polecenia: 6
Dodane przez: Konstancja Konstancja

Pierogi ruskie

Pyszne,delikatne pierogi ruskie.

kategoria: Pierogi pierogi ruskie Dania główne Ser opublikowany: 25.01.2020 | wyświetlono: 659 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 1
Dodane przez: bieniaszka bieniaszka

Pierogi ruskie pieczone

Ruskie w innej formie. Doskonałe z barszczem czerwonym.

kategoria: Pierogi pierogi ruskie pierogi pieczone Ser opublikowany: 11.03.2014 | wyświetlono: 3673 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE