Ciasto "Brzoskwiniowy sad"

4.5 (12 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto podpatrzone w necie ale z moimi zmianami, bardzo smaczne delikatne, polecam na różne okazje.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto orzechowe'
    6 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    100 gr siekanych orzechów włoskich
    100 gr mielonych orzechów włoskich
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    700 ml mleka
    250 gr masła
    3 żółtka
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka spirytusu
    4 łyżki syropu brzoskwiniowego

    Masa brzoskwiniowa:
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    1 galaretka brzoskwiniowa
    1 szklanka przegotowanej wody

    200 gr herbatników maślanych typu "Petitki"
    2 galaretki brzoskwiniowe
    3 szklanki przegotowanej wody

    Forma: 25 cm/35 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (12 ocen)

Ciasto "brzoskwiniowy sad" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto orzechowe:

    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier i nadal ubijać mikserem. Następnie dodawać partiami pozostałe składniki i delikatnie mieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem. Pieczenie ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ciasto wystudzić, można napaczowac mocno zaparzona kawa naturalna z 1 łyżka alkoholu.
  • 2. Masa budyniowa:
    500 ml mleka zagotować z cukrami, do pozostałej części mleka dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleka i gotować aż powstaną pęcherzyki cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Garnek z budyniem nakryć folia spożywcza i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i partiami dodawać budyń, na końcu dodać alkohol oraz syrop z brzoskwiń.
  • 3. Wkładka brzoskwiniowa:
    Galaretkę rozpuścić w przegotowanej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć i zblendowac. Dodać tężejącą galaretkę.
  • 4. Na ciasto brzoskwiniowe wyłożyć 1/2 masy budyniowej na masie ułożyć 1/2 herbatników, następnie wyłożyć masę brzoskwiniową z galaretkę i drugą połowę masy budyniowej. 2 galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia, wyłożyć. Na ciasto i całość schłodzić. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień kiedy wszystkie smaki się połączą.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować