Ciasto "brzoskwiniowy sad" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto orzechowe:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier i nadal ubijać mikserem. Następnie dodawać partiami pozostałe składniki i delikatnie mieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem. Pieczenie ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ciasto wystudzić, można napaczowac mocno zaparzona kawa naturalna z 1 łyżka alkoholu.
2.Masa budyniowa:
500 ml mleka zagotować z cukrami, do pozostałej części mleka dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleka i gotować aż powstaną pęcherzyki cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Garnek z budyniem nakryć folia spożywcza i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i partiami dodawać budyń, na końcu dodać alkohol oraz syrop z brzoskwiń.
3.Wkładka brzoskwiniowa:
Galaretkę rozpuścić w przegotowanej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć i zblendowac. Dodać tężejącą galaretkę.
4.Na ciasto brzoskwiniowe wyłożyć 1/2 masy budyniowej na masie ułożyć 1/2 herbatników, następnie wyłożyć masę brzoskwiniową z galaretkę i drugą połowę masy budyniowej. 2 galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia, wyłożyć. Na ciasto i całość schłodzić. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień kiedy wszystkie smaki się połączą.
Komentarze