Sernik z malinową pianką

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny delikatny serniczek.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sernik:
    1 kg sera - 3 razy mielonego
    8 jajek
    1 szklanka cukru
    20 dag masła
    2 budynie waniliowe
    1 łyżka soku z cytryny

    Pianka malinowa:
    1 szklanka śmietanki kremówki
    1 galaretka malinowa
    1 szklanka przegotowanej wody
    25 dag malin

    Tortownica: średnica 23cm
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z malinową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sernik:
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 2 łyżka i cukru następnie dodawać partiami ser, sok z cytryny, roztopione masła oraz budynie. Białka ubić na sztywno następnie dodać partiami pozostała część cukru i nadal ubijać, dodać do sera delikatnie mieszając szpatułką. Ser wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem. Pieczenie ok. 60 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarnika przy uchylonych drzwiczkach
  • 2. Pianka malinowa:
    Galaretkę malinową rozpuścić w wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia. Maliny zblendowac i przetrzeć przez sito,dodać do galaretki. Śmietankę kremówkę ubić z 1 - 2 łyżkami cukru, następnie dodać galaretkę 3/4 galaretki i dokładnie wymieszać. Piankę wyłożyć na sernik. Z pozostałej galaretki zrobić est- floresy. Sernik schłodzić w lodówce.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Do ciasta można użyć mrożonych malin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

4.78 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

Sernik z pianką malinową

To może cię zainteresować