Pierogi mleczne z jagodami leśnymi

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomysł na ciasto mleczne powstał gdy pomyliłam szklanki zamiast wody dodałam mleko, okazało się strzałem w dziesiątkę. Ciasto jest elastyczne i super się klei, z jagodami smakuje nieziemsko. Ciasto jest tak miękkie aż rozpływa się w ustach.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    szklanka mleka 2.0 %
    2 łyżki oleju

    jagody leśne
    śmietana
    cukier
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi mleczne z jagodami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy mleko oraz olej. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, gdyby było za rzadkie dosypujemy odrobinę mąki, a gdy za gęste odrobinę mleka (mąka mące nie równa) Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.
  • pierogi 2. Po tym czasie cienko rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kółka, nakładamy jagody leśne i zlepiamy. Wodę w garnku zagotowujemy i na wrzątek wrzucamy pierogi, gotujemy 3 minuty od wypłynięcia.
  • 3. Pierogi podajemy z kleksem śmietany, posypane cukrem.

Porady

Z tej porcji otrzymałam 45 dużych pierogów. Mleko można użyć 3,2 %

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.99 (186 ocen)

Pierogi z jagodami

To może cię zainteresować