pierogi z leśnymi jagodami

4.97 (190 ocen)

  • 30 min

Latem zbieram i zamrażam jagody, żeby móc z nich korzystać przez cały rok. Przyjemnie jest zimą rozkoszować się smakiem lata. Najbardziej lubię pierogi na słodko, zwłaszcza robione przez moją mamę, która robi przepyszne. Takim w letnim wydaniu nie sposób się oprzeć.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g mąki
    250 ml gorącej wody
    30 ml oleju
    szczypta soli
    1,5 szklanki jagód świeżych lub mrożonych
    2-3 łyżki cukru
    masło do polania
Wystaw ocenę:

4.97 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Dania główne

Pierogi z leśnymi jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, wodę, sól i olej wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Ponieważ mąka różnie może wchłaniać wodę, możemy potrzebować odrobinę mniej lub więcej wody. Kiedy ciasto będzie gotowe rozwałkować je i dużą szklanką wycinać koła. Na każdym ułożyć po łyżce jagód wymieszanych z cukrem. Jeśli używamy mrożonych to nie rozmrażamy ich. Każde koło złożyć na połowę i skleić brzegi nadając im dowolny kształt. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Podawać polane stopionym masłem i posypane cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować