Pierogi z jagodami i sosem jagodowym

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne pierogi na słodko z jagodami leśnymi. Do pierożków zrobiłam przepyszny sos z jagód. Dzięki niemu pierogi były jeszcze bardziej smaczniejsze i takie jagodowe. Serdecznie polecam na piątkowy bezmięsny obiad lub na podwieczorek.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    200 ml ciepłej wody
    szczypta soli

    Nadzienie:
    2 szklanki jagód leśnych (świeże lub mrożone)

    Sos jagodowy:
    100 g jagód leśnych
    2 łyżki cukru kryształu

    Dodatkowo:
    śmietana 18%
    3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Pierogi z jagodami i sosem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, posolić oraz wlać wodę, zarobić gładkie oraz elastyczne ciasto. Ciasto przykryć miską plastikową i odstawić na 10 minut aby odpoczęło.
  • 2. Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki a na każdy krążek kłaść po 2 łyżeczki jagód (u mnie mrożone więc ich nie rozmrażałam) Ulepione pierogi gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Masło rozpuścić w garnku, ugotowane i przecedzone pierogi omaścić masłem, delikatnie wymieszać.
  • 3. Sos jagodowy: Jagody przesypać do garnuszka i zasypać cukrem gotować na malutkim ogniu aż owoce się lekko rozgotują, cały czas mieszając.
  • 4. Omaszczone masełkiem pierogi ułożyć na talerzu, polać śmietaną oraz sosem jagodowym. Życzę smacznego.

Porady

Mrożonych jagód nie rozmrażamy do pierogów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować