Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pół kg umytych jagód włożyć do garnka, dodać cukier, 1/5 szkl wody i zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodać do gotujących się jagód . Mieszać , aż masa nieco zgęstnieje. Wystudzić . Dodać pozostałe jagody , wymieszać.
Jagody fajnie się posklejają .
2.Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części i wałkować na placki. Z placków wykrawać krążki i nakładać łyżeczką farsz. Zalepiać.
Wrzucać na gotująca się , osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju.
Po 3-4 minutach wyjmować pierogi na płaski półmisek.
3.Pierogi z jagodami można podać polane śmietanką, ale bez śmietanki też są pyszne.
Smacznego.
Porady
Tak zrobiony farsz jest,,bezpieczny,, , tzn pierogi nie strzelają sokiem malując obrus albo koszulę sąsiada przy stole.
Żeby pierogi dobrze się zlepiały, farsz trzeba nakładać na stronę krążka przylegającą do stolnicy.
Komentarze