Pierogi z jagodami

4.99 (186 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Po prostu pyszne pierogi z jagodami

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki gorącej wody

    2 łyżki oleju do wody w której gotujemy pierogi

    1 kg jagód
    3 łyżki cukru
    2 łyżki ( płaskie ) mąki ziemniaczanej

    śmietana 18 %
Wystaw ocenę:

4.99 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pół kg umytych jagód włożyć do garnka, dodać cukier, 1/5 szkl wody i zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodać do gotujących się jagód . Mieszać , aż masa nieco zgęstnieje. Wystudzić . Dodać pozostałe jagody , wymieszać.
    Jagody fajnie się posklejają .
  • 2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części i wałkować na placki. Z placków wykrawać krążki i nakładać łyżeczką farsz. Zalepiać.
    Wrzucać na gotująca się , osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju.
    Po 3-4 minutach wyjmować pierogi na płaski półmisek.
  • 3. Pierogi z jagodami można podać polane śmietanką, ale bez śmietanki też są pyszne.
    Smacznego.

Porady

Tak zrobiony farsz jest,,bezpieczny,, , tzn pierogi nie strzelają sokiem malując obrus albo koszulę sąsiada przy stole. Żeby pierogi dobrze się zlepiały, farsz trzeba nakładać na stronę krążka przylegającą do stolnicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować