Pieczony schab szpikowany czosnkiem i wędzoną słoniną

5 (2 ocen)

  • 90 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepyszny kruchy i soczysty schab w delikatnym sosie.
Na taką pieczeń wybierać najlepiej mięso przerośnięte tłuszczem, tzw. marmurkowe, pozyskane ze sztuk o wadze około 100 kg, hodowanych na mięso, a nie w celu pozyskania słoniny.

  • 90 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1,2 kg schabu
    -wędzona słonina ( u mnie paprykowa )
    -4 ząbki czosnku
    -majeranek
    -sól
    -pieprz czarny
    - 2 cebule
    -4 liście laurowe
    -6 kulek ziela angielskiego
    -jedna spora marchewka
    -jeden duży lub dwa mniejsze korzenie pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Schab pieczony

Pieczony schab szpikowany czosnkiem i wędzoną słoniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa do schabu 1. Opłukany zimną wodą schab dokładnie osuszyć za pomocą ściereczki lub ręcznika papierowego.
    Ponakłuwać za pomocą noża gęsto do głębokości połowy mięsa.
    W co drugą dziurkę włożyć małe kawałki słoniny, a w pozostałe, przekrojone na pół, obrane ząbki czosnku.
    Na dno rondla położyć warstwę pokrojonej w plasterki jednej cebuli z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i położyć na niej mięso. Plasterkami drugiej cebuli obłożyć wierzch i boki schabu.
    Odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na całą noc.
    Na drugi dzień wyciągamy schab z cebuli, osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Schab obsmażony z majerankiem 2. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cebulę z marynaty, oczyszczone i pokrojone na kawałki warzywa.
    Na patelni rozgrzewamy dobrze niewielką ilość oleju rzepakowego i obsmażamy krótko, ale do zrumienienia, mięso z każdej strony.
    Przekładamy do przygotowanego rondla z warzywami, obsypujemy delikatnie pieprzem, solą i obficie posypać majerankiem.
  • Schab obłożony wędzoną słoniną 3. Wierzch mięsa obkładamy cienkimi plasterkami słoniny, podlewamy 2 szklankami gorącej wody lub bulionu i po przykryciem wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na mniej więcej pół godz.
  • Schab z sosem i surówką 4. Kiedy mięso nabierze temperatury zmniejszyć do 180° C i piec dalej kolejne pół godz. polewając wytworzonym sosem. Po czym odkryć mięso i kolejne 20 min. dopiekać. Ważne jest częste polewanie sosem!
    Mięso wyciągnąć z brytfanki, przecedzić sos. Ze schabu ściągnąć słoninę, pokroić na plastry.
    Sos można zagęścić prażąc na suchej patelni łyżkę mąki do lekkiego zrumienienia i roztrzepać za pomocą rózgi z częścią sosu, połączyć z resztą sosu, dobrze mieszać, aby nie było grudek i zagotować.
    Można pozostawić sos naturalny.
    Do sosu włożyć plastry schabu i pozostawić chwilę w celu zintegrowania smaków.

Porady

Podawać z ziemniaczanym purée lub ulubioną kaszą, z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty lub ogórka kiszonego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować