Schab pieczony

4.5 (154 ocen)

Taki pieczony schab możemy podać z sosem na ciepło lub na zimno jako wędlinę. Często przyrządzam go na Święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 1,5 kilograma schabu
    1/4 szklanki oleju
    1 łyżeczka soli
    0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka majeranku
    Przyprawa do mięs Bosforska
    Przyprawa Adźika
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Schab pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy olej, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Schab myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami z olejem, przekładamy do miski, przykrywamy, wstawiamy na 2-3 dni do lodówki. Schab przekładamy do rękawa do pieczenia, przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1, 5-2 godziny przed końcem pieczenia rękaw rozcinamy. Schab przed krojeniem mocno schładzamy.

Porady

Zamiast przyprawy Bosforskiej i Adźika możemy użyć przyprawy do wieprzowiny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować