Schab szpikowany słoniną

4.48 (144 ocen)

Schab jest pyszny. Najlepiej smakuje podany do kanapek. Ale będzie również idealny na ciepło. Nafaszerowanie schabu słoniną spowoduje, że podczas pieczenia mięso nie wyschnie.

Składniki:

  • 2 kg schabu bez kości
    10 dag słoniny surowej

    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz

    2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
    1 łyżka płynnego miodu
    3 łyżki oleju
    1łyżka suszonego majeranku
    1łyżeczka suszonego tymianku

    5–6 listków laurowych

    2 łyżki masła
    1 kieliszek białego wytrawnego wina
    1 łyżeczka posiekanych świeżych listków rozmarynu
Wystaw ocenę:

4.48 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane Wędliny

Schab szpikowany słoniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab opłukać, osuszyć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Musztardę wymieszać z olejem, miodem, majerankiem, tymiankiem. Posmarować mięso marynatą. Posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi. Mięso chłodzić pod przykryciem 1–2 godziny. W czasie marynowania kilkakrotnie obrócić i posmarować marynatą.
  • 2. Kawałek słoniny włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Gdy słonina stanie się twarda, wyjąć ją z zamrażalnika i pokroić na długie, cienkie słupki (jeżeli ciągle jest za miękka, włożyć ją ponownie na kilka minut do zamrażalnika). Ostrym nożem głęboko nakłuć wzdłuż schab w kilku miejscach. W otwory włożyć słupki słoniny
  • 3. Schab obwiązać sznurkiem kuchennym, formując kształtną pieczeń. Na patelni rozgrzać masło. Włożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Podlać białym winem, obłożyć rozmarynem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i około dwie godziny, często polewając sosem z dna brytfanki.

  • 4. Gotową pieczeń wyłożyć na półmisek, usunąć sznurek, pokroić na plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować