Schab jest pyszny. Najlepiej smakuje podany do kanapek. Ale będzie również idealny na ciepło. Nafaszerowanie schabu słoniną spowoduje, że podczas pieczenia mięso nie wyschnie.
Schab szpikowany słoniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab opłukać, osuszyć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Musztardę wymieszać z olejem, miodem, majerankiem, tymiankiem. Posmarować mięso marynatą. Posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi. Mięso chłodzić pod przykryciem 1–2 godziny. W czasie marynowania kilkakrotnie obrócić i posmarować marynatą.
2.Kawałek słoniny włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Gdy słonina stanie się twarda, wyjąć ją z zamrażalnika i pokroić na długie, cienkie słupki (jeżeli ciągle jest za miękka, włożyć ją ponownie na kilka minut do zamrażalnika). Ostrym nożem głęboko nakłuć wzdłuż schab w kilku miejscach. W otwory włożyć słupki słoniny
3.Schab obwiązać sznurkiem kuchennym, formując kształtną pieczeń. Na patelni rozgrzać masło. Włożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Podlać białym winem, obłożyć rozmarynem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i około dwie godziny, często polewając sosem z dna brytfanki.
4.Gotową pieczeń wyłożyć na półmisek, usunąć sznurek, pokroić na plastry.
Komentarze