Pieczony łosoś w galarecie

  • wyświetlono: 22107 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Pieczony łosoś w galarecie w połączeniu z bogatymi w witaminy warzywami świetnie zastąpi tradycyjnego wigilijnego karpia i z pewnością będzie królować na naszych stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Zróbcie go, a sami się przekonacie! Łosoś w galarecie jest pyszny!

Ewelina Marcin
  • 120min

Składniki

Łosoś w galarecie:
600g fileta z łososia
1 cytryna
sól
pieprz

Galareta:
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
10cm pora
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu
1 łyżka Vegety
4 łyżeczki żelatyny
sól
pieprz

Dodatkowo:
4 łyżki zielonego groszku konserwowego
4 łyżki kukurydzy konserwowej
natka z pietruszki
1 cytryna
1 jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczony łosoś w galarecie

  • image-1enmb311. Łosoś w galarecie:
    Filet z łososia umyć, osuszyć i pozbawić skóry. Następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i pokroić w paski grubości 2cm, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie plastry łososia przełożyć na blaszkę, wysmarowaną olejem i wyłożoną folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.
  • image-0h65iq82. Galareta:
    Marchew, pietruszkę, seler i por umyć, obrać, pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka i zalać litrem wody. Dodać liście laurowe, obrany ząbek czosnku, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 30-45 minut (do miękkości warzyw). Doprawić Vegetą, szczyptą soli, pieprzu i całość dokładnie wymieszać. Następnie wywar odcedzić, (pozostawić marchew do dekoracji) dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
  • image-0jqef7k3. Plastry łososia ułożyć na półmisku (u mnie w kształcie ryby), udekorować natką z pietruszki, gwiazdkami wyciętymi z marchwi, marchwią pokrojoną w kostkę, kukurydzą i groszkiem. Cytrynę pokroić w plastry, sparzyć i ułożyć na rybie.
  • image-10njos44. Jajko ugotować na twardo i zrobić rybie oko. Całość zalać zimną galaretą i wstawić do lodówki. Łosoś w galarecie gotowy!

Porady

Łosoś w galarecie będzie mniej pracochłonny, jeśli wybierzemy np. filet wędzony.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łosośw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzuszkola_babcimama_mnie_nauczylaWigiliaświętaboże narodzenieryba w galarecieszybkasmacznapotrawy wigilijneŁosoś w galarecie

Komentarze

Podobne przepisy

Łosoś z warzywami pieczony w papilotach

Dodane przez: Ola1984

Łosoś z warzywami pieczony w papilotach

Uwielbiam łososia w każdej postaci....

łosoś pieczony w majonezowej marynacie

Dodane przez: rena123

Łosoś pieczony w majonezowej marynacie

Świeży filet z łososia zamarynowany...

Pieczony łosoś w sosie pomidorowym

Dodane przez: boberkowa

Pieczony łosoś w sosie pomidorowym

Rozpływający się w ustach łosoś...

Pieczony w pergaminie łosoś

Dodane przez: PolskaGotuje

Pieczony w pergaminie łosoś

ze świeżymi ziołami i ciepłą sałatką...

Łosoś pieczony w foli z suszonymi pomidorami

Dodane przez: Kloruś

Łosoś pieczony w foli z suszonymi pomidorami

Łosoś pieczony w foli z dodatkiem...

Dodane przez: JOANNA 55a

Łosoś pieczony w folii

szybkie i smaczne danie

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE