Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Bardzo często będąc w różnych delikatesach widywałam pasztety z galaretką i za każdym razem mówiłam sobie, że kiedyś taki zrobię. W końcu nadszedł ten czas: Moją inspiracją była suszona żurawina, no bo w końcu święta za pasem. Idąc tym tropem doszłam do wniosku, że mięsem idealnie pasującym do żurawiny jest kaczka.

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Pasztet:
    - kaczka o wadze około 1,5 – 2 kg
    - 200 g wątróbki drobiowej
    - 100 ml czerwonego wina wytrawnego
    - 2 marchewki
    - 1 korzeń pietruszki
    - 1/4 średniego korzenia selera
    - 1 jajko
    - 1 średnia czerstwa bułka
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 łyżka majeranku
    - słodka i ostra papryka do smaku
    - 5 liści laurowych
    - 8 ziarenek ziela angielskiego
    - 8 ziarenek czarnego pieprzu
    - łyżka suszonego lubczyku
    - pęczek natki pietruszki
    - pieprz
    - sól

    Galaretka winno-żurawinowa:
    - 1 szklanka suszonej żurawiny
    - 1 szklanka wina czerwonego półwytrawnego
    - 2 szklanki wody
    - cukier do smaku (u mnie około 3-4 łyżki)
    - 25 g żelatyny w proszku

    Dodatkowo:
    - smalec do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obierać. W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucić umytą kaczkę. Gotować 20 minut. Zebrać szumowinę i dodać marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, lubczyk i natkę pietruszki. Posolić i gotować na małym ogniu co najmniej godzinę. Mięso powinno być miękkie i łatwo odchodzić od kości. Wystudzić. Oddzielić mięso od kości.
  • 2. Wątróbkę oczyścić i obsmażyć z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. Podsmażoną zalać winem i smażyć na średnim ogniu około 15 minut do wyparowania wina.
  • 3. Bułkę namoczyć w zimnym wywarze i odcisnąć z nadmiaru płynu.
  • 4. Zmielić: wątróbkę (dwa razy), mięso, warzywa, czosnek i bułkę. Do masy dodać jajka, majeranek, ostrą i słodką paprykę, pieprz i posolić. Całość dokładnie wyrobić, aż składniki dobrze się połączą. Foremki dokładnie wysmarować smalcem i nałożyć pasztet zostawiając miejsce na galaretkę.
  • 5. Piec w 160°C przez około 50 minut. Gotowy powinien delikatnie odchodzić od brzegów. Pozostawić go do całkowitego wystudzenia.
  • 6. Żurawinę zalać winem i wodą. Zagotować, dodać cukier do smaku i gotować 5-7 minut. Ściągnąć z ognia, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Galaretkę odłożyć w zimne miejsce i poczekać aż zacznie tężeć.
  • 7. Na zimny pasztet wyłożyć tężejącą galaretkę. Całość pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia galaretki (ja schowałam do lodówki ;) ).

    Smacznego ;)

Porady

1 porcja to foremka 30 cm x 8 cm x 6 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować