Domowy pasztet z mięsa kaczego oraz warzyw. Chrzan dodany do masy jest delikatnie wyczuwalny za to pianka chrzanowa świetnie współgra z mięsem. Niezastąpiony do kromki świeżego chleba.
Pasztet z kaczki z pianką chrzanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na mniejsze kawałki , usunąć ewentualne kości , chrząstki i skórę.
Cebulę pokroić w piórka.
Marchew i pietruszkę w grube plastry.
Na patelni rozgrzać smalec , przesmażyć mięso , dodać cebulę , marchew i pietruszkę.
Smażyć do zarumienienia się składników co jakiś czas mieszając.
2.Zawartość patelni przełożyć do wysokiej miski , zmiksować blenderem na gładką masę.
3.Dodać chrzan , jajko oraz bułkę tartą.
Wymieszać rękoma masę do połączenia się składników.
4.Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia , wylać masę mięsną.
( Jeśli używamy keksówki silikonowej zamiast papieru do pieczenia możemy użyć masła i bułki tartej)
5.Pianka chrzanowa: Bo miski wbijamy białko , roztrzepujemy widelcem do powstania piany.
Dodajemy żółtko , chrzan , mleko oraz wsypujemy ser żółty , mieszamy.
6.Masę wylewamy na pasztet.
7.Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
W połowie pieczenia przykrywamy wierzch pasztetu folią aluminiową lub papierem do pieczenia by pianka chrzanowa się nie przypaliła.
Komentarze