Pasztet z kaczki z pianką chrzanową

4.47 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 8 osób

Domowy pasztet z mięsa kaczego oraz warzyw. Chrzan dodany do masy jest delikatnie wyczuwalny za to pianka chrzanowa świetnie współgra z mięsem. Niezastąpiony do kromki świeżego chleba.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Pasztet:
    0,5 kg. gotowanego mięsa z kaczki
    2 ugotowane marchewki
    2 ugotowane pietruszki
    2 cebule
    1 łyżka smalcu
    1 jajko
    2 łyżki chrzanu śmietankowego
    4 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    Pianka chrzanowa:
    1 jajko
    4 łyżki mleka
    4 łyżki chrzanu śmietankowego
    4 łyżki tartego sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.47 (187 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Pasztet Pasztet drobiowy

Pasztet z kaczki z pianką chrzanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z kaczki z pianką chrzanową 1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki , usunąć ewentualne kości , chrząstki i skórę.
    Cebulę pokroić w piórka.
    Marchew i pietruszkę w grube plastry.
    Na patelni rozgrzać smalec , przesmażyć mięso , dodać cebulę , marchew i pietruszkę.
    Smażyć do zarumienienia się składników co jakiś czas mieszając.
  • Pasztet z kaczki z pianką chrzanową 2. Zawartość patelni przełożyć do wysokiej miski , zmiksować blenderem na gładką masę.
  • Pasztet z kaczki z pianką chrzanową 3. Dodać chrzan , jajko oraz bułkę tartą.
    Wymieszać rękoma masę do połączenia się składników.
  • Pasztet z kaczki z pianką chrzanową 4. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia , wylać masę mięsną.
    ( Jeśli używamy keksówki silikonowej zamiast papieru do pieczenia możemy użyć masła i bułki tartej)
  • Pasztet z kaczki z pianką chrzanową 5. Pianka chrzanowa: Bo miski wbijamy białko , roztrzepujemy widelcem do powstania piany.
    Dodajemy żółtko , chrzan , mleko oraz wsypujemy ser żółty , mieszamy.
  • Pasztet z kaczki z pianką chrzanową 6. Masę wylewamy na pasztet.
  • Pasztet z kaczki z pianką chrzanową 7. Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
    W połowie pieczenia przykrywamy wierzch pasztetu folią aluminiową lub papierem do pieczenia by pianka chrzanowa się nie przypaliła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować