Pasztet z królika z żurawinową galaretką

4.89 (9 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pasztet z królika z kwaskową żurawinową galaretką. Wygląda wspaniale i smakuje wyśmienicie. Zróbcie koniecznie na Wielkanoc!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Królik tuszka - 1szt (ok 1,5 kg)
    Ziele angielskie - 6szt, liść laurowy - 4szt, jałowiec - 6szt
    Wątróbka wieprzowa - 250g
    Słonina - 200g
    Cebula - 1szt
    Jajko - 3szt
    Wino białe - 1/2 szklanki
    Przyprawy:
    gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
    papryka słodka i wędzona - po 1 łyżeczce
    pieprz ziołowy - 2 łyżeczki
    pieprz i sól - do smaku
    Masło i bułka tarta do formy do pieczenia

    Galaretka żurawinowa:
    Sok żurawinowy 100% - 200ml
    Żelatyna - 1,5 łyżki
    Woda - 1/4 szklanki
    Cukier - 1 łyżka (więcej, jeśli wolicie słodszą)
Wystaw ocenę:

4.89 (9 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z królika z żurawinową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pasztet piekłam w blaszce 30x12 cm.

    Królika dzielimy na części - skoki tylne i przednie, comber, łaty, mostek. Zalewamy wodą, dodajemy ziele, liście laurowe i jałowiec. Gotujemy do miękkości. W szybkowarze wystarczy 30 minut, w garnku około godzinę. Po ostudzeniu obieramy dokładanie mięso.

    Słoninę kroimy w grubą kostkę. Smażymy na niedużym ogniu. Gdy zacznie się wytapiać dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy pod przykryciem, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i mięso z królika. Doprawiamy pieprzem, paprykami, gałką, dolewamy wino. Dusimy jeszcze 15 minut.

    Po ostudzeniu mielimy w maszynce do mięsa 2 razy, na większych oczkach. Doprawiamy solą i w razie potrzeby pieprzem. Na końcu mieszamy z jajkami.

    Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Wykładamy masę pasztetową, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze 10 minut. Studzimy.

    Galaretka:
    Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i zostawiamy do spęcznienia. Podgrzewamy sok z cukrem. Zanim zacznie się gotować wyłączamy ogień, dodajemy żelatynę i dokładanie mieszamy. Studzimy. Kiedy galaretka lekko stężeje wylewamy ją na pasztet. Wstawiamy na noc do lodówki.

    Pasztet delikatnie wyciągamy z formy (najlepiej podzielić go na 3 części).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik Sok żurawinowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować