Hiszpańska tortilla z ziemniakami i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, żeby szybciej się upiekły. Rozgrzać patelnię o średnicy około 26 cm. Ziemniaki wrzucić na ciepły tłuszcz (2 łyżki), posolić i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Co jakiś czas mieszać. W międzyczasie brokuła podzielić na małe różyczki i dodać je do ziemniaków na 5 minut przed końcem smażenia.
2.Do miski wbić jajka i dodać śmietanę, czosnek, zioła, pieprz i sól. Dokładnie wmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanej masy jajecznej dodać miękkie ziemniaki i brokuły.
3.Tą samą patelnię mocno rozgrzewamy. Dodać pozostałą łyżkę tłuszczu. Masę wlać na gorący tłuszcz. Kilka razy przesunąć łyżką masę jajeczną od brzegu patelni do środka aby umożliwić spłynięcie całej masy na dno patelni. Patelnię przykryć i smażyć około 8 minut, od czasu do czasu ruszyć patelnią, aby ewentualne resztki masy spłynęły na dno. Gdy wierzch będzie prawie całkowicie ścięty, patelnię przykryć talerzem i energicznym ruchem odwrócić ją do góry dnem i wyłożyć tortillę na talerz. Następnie ostrożnie zsunąć ją z powrotem na patelnię tym razem zrumienioną stroną do góry. Posypać startym serem po górze i przykryć. Smażyć około 3-4 minuty, aż spód się zarumieni.
4.Delikatnie i ostrożnie zsunąć tortillę na talerz i posypać obficie rukolą.
Komentarze