Kluski na parze – pampuchy

  • wyświetlono: 364 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Kluski na parze, pampuchy, pyzy na parze, parowańce… Nazw jest wiele, ale skład i smak ten sam! Pyszne kluski z ciasta drożdżowego, które gotowane są na parze. Świetnie sprawdzają się zarówno w wersji słonej – z gęstym, mięsnym sosem, jak i w wersji słodkiej na przykład z sosem jagodowym.

ikonka
  • 4 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

- 500 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypania
- 250 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki stopionego masła
- 2 jajka
- 30 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- szczypta soli

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kluski na parze – pampuchy

  • 1. Drożdże rozpuścić w cukrze. Dodać 4-5 łyżek mleka i jedną łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
  • 2. Resztę mąki przesiać do miski. Dodać masło, jajka, sól i zaczyn. Wymieszać i stopniowo dodać mleko. Dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość, potrwa to około godziny.
  • Kluski na parze – pampuchy3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypany mąką blat. Są dwa sposoby formowania tych klusek. Pierwszy polega na delikatnym rozwałkowaniu ciasta (dość grubo około 2-2,5 cm) i wykrajaniu całych klusek za pomocą szklanki. Drugi, który według mnie jest lepszy, polega na wycinaniu szklanką z całości ciasta małych kawałków, które następnie ręcznie formujemy w bułeczki (zdjęcia). Kluski ułożyć na oprószonej mąką desce.
  • Kluski na parze – pampuchy4. Kluski gotować 10 minut na parze. Można do tego użyć specjalnego garnka do gotowania na parze lub tak jak robi moja mama i babcia, garnek z wodą nakryć tetrową ścierką/gazą (obwiązujemy ją sznurkiem dookoła garnka, żeby się nie zsunęła), doprowadzić wodę do wrzenia, kluski ułożyć na ściereczce i przykryć metalową miską. Pamiętajcie, że woda cały czas musi się gotować.
  • 5. Podać obficie polane sosem.

    Smacznego ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

na słodkokluskidrożdżekuchnia polskatradycyjnado sosupatigotuje
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1b7ebe6

Dodane przez: kuchniamaryny

kluski na parze

Pyszna lekka potrawa na upalny...

Kluski na parze z jagodami

Dodane przez: alaaa

Kluski na parze z jagodami

Kluski na parze często u mnie goszczą...

Kluski na parze z sosem truskawkowym

Dodane przez: Gosia123

Kluski na parze z sosem truskawkowym

Kluski na parze to smak mojego...

kluski na parze z farszem

Dodane przez: katka223255

kluski na parze z farszem

coś nowego... zupełnie innego....

image-0cwthqd

Dodane przez: bozena58

Kluski na parze

można je zjeść ze słodkimi sosami...

image-0tumjsc

Dodane przez: kuchcik89

Kluski na parze z marmoladą

Pyszne i puszyste :)