Kluski na parze – pampuchy

3.85 (440 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kluski na parze, pampuchy, pyzy na parze, parowańce… Nazw jest wiele, ale skład i smak ten sam! Pyszne kluski z ciasta drożdżowego, które gotowane są na parze. Świetnie sprawdzają się zarówno w wersji słonej – z gęstym, mięsnym sosem, jak i w wersji słodkiej na przykład z sosem jagodowym.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 500 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypania
    - 250 ml ciepłego mleka
    - 3 łyżki stopionego masła
    - 2 jajka
    - 30 g świeżych drożdży
    - łyżeczka cukru
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

3.85 (440 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Kluski na parze – pampuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w cukrze. Dodać 4-5 łyżek mleka i jedną łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
  • 2. Resztę mąki przesiać do miski. Dodać masło, jajka, sól i zaczyn. Wymieszać i stopniowo dodać mleko. Dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość, potrwa to około godziny.
  • Kluski na parze – pampuchy 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypany mąką blat. Są dwa sposoby formowania tych klusek. Pierwszy polega na delikatnym rozwałkowaniu ciasta (dość grubo około 2-2,5 cm) i wykrajaniu całych klusek za pomocą szklanki. Drugi, który według mnie jest lepszy, polega na wycinaniu szklanką z całości ciasta małych kawałków, które następnie ręcznie formujemy w bułeczki (zdjęcia). Kluski ułożyć na oprószonej mąką desce.
  • Kluski na parze – pampuchy 4. Kluski gotować 10 minut na parze. Można do tego użyć specjalnego garnka do gotowania na parze lub tak jak robi moja mama i babcia, garnek z wodą nakryć tetrową ścierką/gazą (obwiązujemy ją sznurkiem dookoła garnka, żeby się nie zsunęła), doprowadzić wodę do wrzenia, kluski ułożyć na ściereczce i przykryć metalową miską. Pamiętajcie, że woda cały czas musi się gotować.
  • 5. Podać obficie polane sosem.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować