Domowa czekolada

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby

Przepis jest dość stary i pamięta czasy, kiedy to w sklepach nie można było dostać normalnej tabliczki czekolady. Warto wypróbować ten przepis bo jest naprawdę pyszny. Uwierzcie mi, jeśli raz ją przygotujecie to zagości w Waszym stałym menu ;)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • - kostka margaryny
    - pół szklanki mleka
    - 2 szklanki cukru
    - 3 łyżki kakao
    - opakowanie mleka w proszku (500 g)
    - kwadratowe wafle

Domowa czekolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę wraz z kakao, cukrem i mlekiem podgrzać do rozpuszczenia się margaryny. Doprowadzić do wrzenia. Taką masę pozostawić do wystudzenia. Do zimnej dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować na gładką masę.
  • 2. Prostokątną blachę wyłożyć folią spożywczą i na dnie ułożyć jedną warstwę wafli (wafle docinamy do wielkości naszej formy). Na wafle wyłożyć czekoladową masę, którą następnie przykryć warstwą wafli. Docisnąć i włożyć do zimnego miejsca.
  • 3. Podawać pokrojone na małe kwadraciki.

    Smacznego ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy