Pasztet ten wymaga trochę czasu ale jego smak rekompensuje wszystko.
Składniki:
30 dag wątróbki z indyka
1 średniej wielkości kaczka- około 1,2 kg
40 dag boczku surowego
średnia cebula
olej
pół łyżeczki gałki muszkatołowej tartej
liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
4 jajka
Czerstwa bułka
Sól, pieprz
Pasztet z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę dzielimy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy; boczek surowy, obrane warzywa również myjemy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy wszystko w dużym ganku wodą. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie( około50-60 minut). Solimy do smaku mniej więcej w połowie czasu gotowania.
2.dy mięso będzie bardzo miękkie , wyjmujemy i studzimy. Z kaczki usuwamy kości, wyciągamy samo mięso. Wątróbkę myjemy, czyścimy z błon, zalewamy wywarem z gotowanego mięsa; gotujemy 5 minut i odcedzamy. Bułkę zalewamy szklanką wywaru ( z mięsa), odstawiamy.
3.Następnie mięso, boczek, wątróbkę, wyciśniętą bułkę z wywaru, cebulę mielimy dokładnie dwa razy w maszynce do mielenia. Otrzymaną masę przekładamy do blendera, dodajemy jajka, sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową i miksujemy chwilę.
4.Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Pieczemy 60 minut w piekarniku 200 stopni. Na dnie piekarnika w trakcie pieczenia trzymamy naczynie z wodą.
Komentarze