Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

  • wyświetlono: 310 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Paszteciki to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu.

Ewelina Marcin
  • 14 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
300g mąki pszennej
125ml mleka
13g świeżych drożdży
30g masła
1 jajko
1/2 łyżeczka soli
szczypta cukru

Farsz:
60g suszonych leśnych grzybów
270g kapusty kiszonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane do posmarowania
garść sezamu do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

  • 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, jajko i rozpuszczone w pozostałej ilości mleka masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
  • 2. Farsz:
    Kapustę drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą
    i gotować około 40 minut aż do miękkości kapusty. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny. Po tym czasie odcedzić i drobno posiekać. Cebulę i czosnek drobno poszatkować, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby i chwilę smażyć. Następnie dodać odcedzoną kapustę, smażyć jeszcze 5-6 minut, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na kształt prostokąta i przekroić na pół. Na każdej części rozłożyć farsz i zwinąć w roladę, każdą roladę pokroić na porcje o szerokości około 3cm.
  • 4. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 - 18 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kapusta kiszonaWigiliagrzybypasztecikiświętaboże narodzeniesmaczneszybkiedo barszczu

Komentarze

Podobne przepisy

Babeczki drożdżowe z kapustą i grzybami

Dodane przez: bienpyt

Babeczki drożdżowe z kapustą i grzybami

Zamiast pasztecików czy krokietów...

Kulebiak z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i śliwkami

Dodane przez: monika016

Kulebiak z ciasta francuskiego z kapustą,...

Przedstawiam przepis na świąteczny...

Kulebiak z kapustą i grzybami

Dodane przez: Netka

Świąteczny kulebiak choinka z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami,...

Paszteciki z pieczarkami i mięsem

Dodane przez: Krystyna32

Paszteciki z pieczarkami i mięsem

Pyszne paszteciki. Idealne do...

Pieczone paszteciki z mięsem i pieczarkami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pieczone paszteciki z mięsem i pieczarkami

Delikatne, miękkie, wypełnione...

EKSPRESOWE PASZTECIKI Z POREM I JAJKIEM

Dodane przez: magdzia44448

EKSPRESOWE PASZTECIKI Z POREM I JAJKIEM

Błyskawiczne paszteciki wegetariańskie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE