Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

  • wyświetlono: 141 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Paszteciki to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu.

Ewelina Marcin
  • 14 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
300g mąki pszennej
125ml mleka
13g świeżych drożdży
30g masła
1 jajko
1/2 łyżeczka soli
szczypta cukru

Farsz:
60g suszonych leśnych grzybów
270g kapusty kiszonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane do posmarowania
garść sezamu do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

  • 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, jajko i rozpuszczone w pozostałej ilości mleka masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
  • 2. Farsz:
    Kapustę drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą
    i gotować około 40 minut aż do miękkości kapusty. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny. Po tym czasie odcedzić i drobno posiekać. Cebulę i czosnek drobno poszatkować, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby i chwilę smażyć. Następnie dodać odcedzoną kapustę, smażyć jeszcze 5-6 minut, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na kształt prostokąta i przekroić na pół. Na każdej części rozłożyć farsz i zwinąć w roladę, każdą roladę pokroić na porcje o szerokości około 3cm.
  • 4. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 - 18 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kapusta kiszonaWigiliagrzybypasztecikiświętaboże narodzeniesmaczneszybkiedo barszczu
 

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Kotlety z grzybami leśnymi

Kotleciki z grzybami robię z ziemniaków,...

Przepis na wigilijne paszteciki z pieczarkami i kukurydzą

Dodane przez: Annie_Ka

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami i kukurydzą

Pasztecików nie może zabraknąć...

Krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Krucho-drożdżowe paszteciki idealne...

paszteciki

Dodane przez: lucyna19

Puszyste paszteciki z mięsem

Drożdżowe paszteciki z mieloną...

Paszteciki z bigosem

Dodane przez: anamarisworld

Paszteciki z bigosem

Gdy pozostało Wam jeszcze sporo...

paszteciki z pasztetową

Dodane przez: Karolina Klimczak

Paszteciki z pasztetową

Paszteciki mogą być na śniadanie...