Paszteciki z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, cukier i śmietanę wymieszać. Mąkę posiekać z masłem, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Odłożyć na pół godziny, żeby "ruszyło".
Odgotowane grzyby zmielić w maszynce na grubym sitku. Cebulę posiekać i podsmażyć. Wszystkie składniki farszu wymieszać i doprawić.
Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, na szerokości około 10 cm rozsmarować farsz, zwinąć i odciąć rulon od reszty ciasta. Pokroić po skosie, podobnie jak kopytka. Podobnie postąpić z resztą ciasta. Paszteciki układać na wyłożonej pergaminem blaszce, smarować pozostałym białkiem i posypać kminkiem lub sezamem.
Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)
Komentarze