Paszteciki z pieczarkami i mięsem

4.85 (164 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne paszteciki. Idealne do barszczu.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka puszysta poznańska Lubella 3 szk,
    drożdże 30 g,
    mleko ok. 1 szk,
    masło 150 g,
    jajko 1 szt,
    sól 1 łyżeczka,
    cukier 1 łyżeczka,
    Farsz:
    pieczarki 30 dag,
    mięso mielone z łopatki wieprzowej 50 dag,
    cebula 2 szt,
    sól,
    pieprz,
    Dodatkowo:
    jajko po posmarowania pasztecików 1 szt,
    siemię lniane do posypania,
Wystaw ocenę:

4.85 (164 ocen)

Zobacz również:

Paszteciki Przekąski

Paszteciki z pieczarkami i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć na oleju, dodać mięso mielone i razem smażyć. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju na drugiej patelni. Pieczarki dodać do mięsa i razem smażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz ostudzić.
    Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, sól, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 – 3 mm. Na ciasto wyłożyć farsz, zwinąć i odciąć od reszty placka. Czynność powtórzyć. Ruloniki pokroić na mniejsze kawałki. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać siemieniem lnianym. Piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować