Paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu

  • wyświetlono: 7560 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczególności temat rosołu. Były już ulubione pasztety z mięsa z rosołu, a teraz czas na pyszne paszteciki drożdżowe – podane oczywiście z barszczem smakują najlepiej.

AnetaJ
  • 1min
  • Średni

Składniki

Składniki na ciasto:
0,5kg maki
2 jajka
4 dag drożdży
¾ szkl mleka
½ kostki margaryny
½ łyżeczki cukru
Sól, pieprz
Starta gałka muszkatołowa

Farsz:
50-60dag gotowanego mięsa (np. z rosołu)
Gotowane warzywa z rosołu (nie muszą być koniecznie, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera)
1 cebula
Sól, pieprz
olej

Ponadto:
Śmietana lub jajko (do posmarowania pasztecików)
Kminek

Sposób przygotowania przepisu:

Paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu

  • 1. Farsz
    Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso i warzywa z rosołu zmielić w maszynce sitkiem ze średnimi lub małymi otworami. Dodać cebulę, przyprawić, dobrze wymieszać.

    Ciasto
    Z droższy, z połowy mleka i cukru zrobić zaczyn. Pozostawić go to wyrośnięcia.
    Następnie zaczyn wlać do mąki, dodać jajka, resztę mleka, gałkę muszkatołową, a na końcu roztopioną, wystudzoną margarynę.
    Wyrobić ciasto na jednolitą masę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę)

    Paszteciki
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Wzdłuż dłuższego boku, na 1-2 cm od brzegu ciasta układać farsz, po czym ciasto zawinąć i podzielić na około 3cm kawałki.
    Paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy podrosną – po około 30minutach, posmarować je śmietaną lub rozmąconym jajkiem. Posypać kminkiem.
    Piec około 30-35min w 180stopniach na złoty kolor.

Porady

Zamiast kminku do posypania pasztecików można użyć maku, ziaren słonecznika lub sezamu.
Można je jeść na ciepło (prosto z piekarnika), na zimno albo odgrzać w piekarniku na drugi dzień.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pasztecikimięso z rosołumięsny farszprosty przepisDrożdżowe pasztecikidrożdżowe paszteciki z mięsem

Komentarze

Podobne przepisy

Paszteciki z białą kiełbasą

Dodane przez: Krystyna32

Paszteciki z białą kiełbasą

Pyszne paszteciki. Można je podawać...

pasta

Dodane przez: Nina80

pasta z mięsa z rosołu

Idealna na śniadanie, kolację do...

Paszteciki z kapustą i grzybami

Dodane przez: Annie_Ka

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki smakują znakomicie zarówno...

Paszteciki z bigosem

Dodane przez: anamarisworld

Paszteciki z bigosem

Gdy pozostało Wam jeszcze sporo...

Paszteciki z ciasta francuskiego

Dodane przez: rzelkazag

Paszteciki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie jest jednym z...

paszteciki z pasztetową

Dodane przez: Karolina Klimczak

Paszteciki z pasztetową

Paszteciki mogą być na śniadanie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE