Paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu

4.47 (191 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Średni

Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczególności temat rosołu. Były już ulubione pasztety z mięsa z rosołu, a teraz czas na pyszne paszteciki drożdżowe – podane oczywiście z barszczem smakują najlepiej.

  • 1 min
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    0,5kg maki
    2 jajka
    4 dag drożdży
    ¾ szkl mleka
    ½ kostki margaryny
    ½ łyżeczki cukru
    Sól, pieprz
    Starta gałka muszkatołowa

    Farsz:
    50-60dag gotowanego mięsa (np. z rosołu)
    Gotowane warzywa z rosołu (nie muszą być koniecznie, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera)
    1 cebula
    Sól, pieprz
    olej

    Ponadto:
    Śmietana lub jajko (do posmarowania pasztecików)
    Kminek
Wystaw ocenę:

4.47 (191 ocen)

Zobacz również:

Paszteciki Przekąski

Paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz
    Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso i warzywa z rosołu zmielić w maszynce sitkiem ze średnimi lub małymi otworami. Dodać cebulę, przyprawić, dobrze wymieszać.

    Ciasto
    Z droższy, z połowy mleka i cukru zrobić zaczyn. Pozostawić go to wyrośnięcia.
    Następnie zaczyn wlać do mąki, dodać jajka, resztę mleka, gałkę muszkatołową, a na końcu roztopioną, wystudzoną margarynę.
    Wyrobić ciasto na jednolitą masę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę)

    Paszteciki
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Wzdłuż dłuższego boku, na 1-2 cm od brzegu ciasta układać farsz, po czym ciasto zawinąć i podzielić na około 3cm kawałki.
    Paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy podrosną – po około 30minutach, posmarować je śmietaną lub rozmąconym jajkiem. Posypać kminkiem.
    Piec około 30-35min w 180stopniach na złoty kolor.

Porady

Zamiast kminku do posypania pasztecików można użyć maku, ziaren słonecznika lub sezamu. Można je jeść na ciepło (prosto z piekarnika), na zimno albo odgrzać w piekarniku na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować