500 g mąki
30 g drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
40 g masła
150 g pure z pieczonej dyni
dodatkowo:
ok. 3 łyżeczek cynamonu
2-3 łyżki brązowego cukru
Dyniowe cynamonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru, a kiedy się spienią, dodać do mąki z cukrem, wymieszać, dodać dynię i rozpuszczone masło i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a następnie rozwałkować, posypać cukrem i cynamonem, skropić wodą i zrolować. Pokroić w krążki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 20 minut, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, do zrumienienia bułeczek. Smacznego :)
Komentarze