Dyniowe cynamonki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Esencja jesieni :)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki
    30 g drożdży
    1 szklanka mleka
    2 łyżki cukru
    40 g masła
    150 g pure z pieczonej dyni
    dodatkowo:
    ok. 3 łyżeczek cynamonu
    2-3 łyżki brązowego cukru

Dyniowe cynamonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru, a kiedy się spienią, dodać do mąki z cukrem, wymieszać, dodać dynię i rozpuszczone masło i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a następnie rozwałkować, posypać cukrem i cynamonem, skropić wodą i zrolować. Pokroić w krążki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 20 minut, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, do zrumienienia bułeczek. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy