Paszteciki z kapustą białą i grzybami

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Paszteciki ze smażoną na maśle białą kapustą, suszonymi borowikami, cząbrem i majerankiem, smakują wyjątkowo nie tylko podczas wigilijnej kolacji. Śmietankowo - maślany smak ciasta idealnie pasuje do lekko pikantnego, aromatycznego farszu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    500 g mąki pszennej
    7 g suchych drożdży
    150 g masła
    75 g kwaśnej śmietany
    50 g słodkiej śmietany 36%
    2 jajka
    2 żółtka

    FARSZ:

    2 kg białej kapusty
    100 g suszonych, leśnych grzybów
    2 cebule
    masło do smażenia

    Przyprawy do smaku:

    sól, czarny i zielony pieprz
    przyprawa Maggi w płynie
    suszony cząber i majeranek
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Paszteciki

Paszteciki z kapustą białą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania farszu.

    Grzyby moczymy przez noc w wodzie, następnie gotujemy do miękkości. w tej samej wodzie, w której były moczone. Kroimy drobno i podsmażamy na maśle z drobno pokrojoną cebulką.

    Z kapusty wycinamy twardy głąb i pozbywamy się brzydkich liści. Dzielimy ją na części i gotujemy w wodzie do miękkości, z dodatkiem kilku liści laurowych i ziela angielskiego.
    Kapustę po ostygnięciu odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.
    Na dużej patelni lub w gęsiarce roztapiamy masło, dodajemy kapustę i podsmażone grzyby z cebulą. Smażymy całość do miękkości, kapusta zmniejszy swoją objętość mniej więcej o połowę. W trakcie smażenia doprawiamy kapustę solą, pieprzem i Maggi w płynie. Farsz często mieszamy. Na koniec doprawiamy cząbrem i majerankiem. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

    Przygotowanie ciasta zaczynamy od przesiania mąki i połączenia jej z drożdżami. Następnie dodajemy masło starte na tarle i siekamy nożem, dodajemy jajka, śmietany i zarabiamy ciasto. Odstawiamy na około 15minut przykryte ściereczką, aby odpoczęło; nie ma potrzeby teraz wyrastać. Ma być miękkie i sprężyste.

    Ciasto rozwałkowujemy dość cienko w duży prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku nakładamy farsz. Ciasto zawijamy tak, aby farsz znajdował się w środku. Powstały wałek odcinamy od reszty ciasta i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Paszteciki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Z tej proporcji otrzymamy dwie blaszki pasztecików.
    Gotowe paszteciki zostawiamy do krótkiego wyrastania, mniej więcej na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem lub czarnuszką.
    Zamiast jajka do smarowania możemy również użyć mleka lub białek, które zostały z ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować