Paszteciki z kapustą i grzybami

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne, kruche paszteciki z kapustą i grzybami idealne do barszczu czerwonego na różne okazje.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto
    3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    1 jajko
    Łyżeczka soli
    2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na farsz
    0,5 kg kapusty kiszonej
    0,5 kg pieczarek
    3 cebule
    2 łyżki oleju
    Sól pieprz do smaku

    Dodatkowo
    1 jajko
    Kminek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Paszteciki

Paszteciki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości.
    Na patelni rozgrzej olej dodaj pokrojoną cebulę, i pieczarki. Podsmaż do miękkości dopraw solą i pieprzem.
    Kapustę i pieczarki zmiel w maszynce.

    Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto rozwałkuj pokrój na szerokie paski ok.10 cm, nakładaj farsz, sklejaj, uformuj wałek i krój ukośnie na prostokąty dowolnej wielkości.
    Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch pomaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem.
    Piecz około 20 -25 minut w temperaturze 180 st.

Porady

Do pasztecików możesz również użyć leśnych grzybów zamiast pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować