Pasta z pieczonej dyni i czosnku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Niezwykle pyszna pasta z pieczonej dyni i czosnku. Bardzo aromatyczna o aksamitnej konsystencji. Idealna ze świeżym chrupiącym pieczywem. Polecam upiec dynię i czosnek i zrobić taką pastę. Teraz jest sezon na dynię, warto korzystać z sezonowych warzyw.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • połówka średniej dyni
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
    4 ząbki czosnku
    bazylia suszona według uznania
    rozmaryn suszony według uznania
    tymianek suszony według uznania
    sól do smaku
    papryka ostra mielona do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Pasty

Pasta z pieczonej dyni i czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania dyni: Dynię dokładnie myjemy i osuszamy, usuwamy pestki, kroimy w paski. Pokrojoną dynię układamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, miedzy dynią układamy nieobrane ząbki czosnku, oprószamy ziołami i skrapiamy oliwą. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości około 30 minut. Czas pieczenia zależy od tego jaki rodzaj mamy dyni i jaka ona jest duża. Upieczoną dynię i czosnek studzimy, a następnie miąższ obieramy z łupin.
  • 2. Miąższ z dyni i czosnku przekładamy do miski, staramy się zebrać również oliwę z którą się piekły warzywa i za pomocą blendera ręcznego blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym i papryką. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.

Porady

Porcja pasty dla 4 osób. Użyłam dyni hokkaido.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Dynia Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować