Pasta na kanapki z pieczonej dyni i fety

2.5 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszna,kremowa,aromatyczna.Idealna na kanapki,ale również super sprawdzi się jako samodzielna przekąska podana na krakersie-mniam...koniecznie spróbujcie jak lubicie dynie-nie będziecie żałować-polecam gorąco!

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. jedna mała dynia najlepiej hokkaido
    2 łyżki oliwy
    140 g sera typu feta
    2 ząbki czosnku
    kawałek ostrej papryczki chilli
    2 łyżki posiekanej bazylii
    2 łyżki soku z cytryny
    łyżeczka oleju z pestek dyni(do smaku-opcjonalnie)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

2.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Puree Kanapki Pasty Przekąski

Pasta na kanapki z pieczonej dyni i fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie kroimy na pół wydrążamy pestki i miękki miąższ ,kroimy na kawałki układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą,pieczemy w 200 stopniach ok 20-30 min (do miękkości).
    Dynię po wystudzeniu łyżką oddzielamy od skórki (skórkę wyrzucamy) i dajemy do blendera (u mnie wyszła szklanka tego dyniowego puree),dodajemy ser feta,posiekany czosnek ,papryczkę i bazylię olej z pestek dyni i sok z cytryny -miksujemy wszystko razem na gładką masę-jak by było za gęste to można dodać jeszcze odrobinę oliwy.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotowe!
    Przechowujemy w lodówce do ok 4 dni.
    Smacznego!!

Porady

możecie pominąć papryczkę chilli jak lubicie bardziej łagodne smaki,lub dodać odrobinę sproszkowanej; dynię możecie również użyć inną tylko zachowajcie proporcje które są na 1 szklankę gotowego puree z dyni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować