Pasta z grillowanej dyni

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dyniowa pasta do pieczywa doskonała nie tylko dla jaroszy :-). Ma przyjemną, kremową konsystencję, jest pyszna i naprawdę szybko się ją robi :-).

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ średniej dyni hokkaido
    100g czerwonej soczewicy
    3 łyżki sosu sojowego jasnego
    2 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki
    szczypta pieprzu czarnego
    2 łyżki oleju
    ½ łyżeczki suszonego czosnku
    ½ łyżeczki cebuli w proszku
    Szczypta mielonej kolendry
    szczypta jałowca, kminku, gorczycy białej, rozmarynu, majeranku, suszonej pietruszki, cząbru oraz chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty Pasztet

Pasta z grillowanej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Dynię oczyścić, pokroić w paski o grubości około 0,5cm. Włożyć do miski dodać wszystkie przyprawy oraz olej, wymieszać tak aby dokładnie pokryły dynię.

    2.Rozgrzać patelnie grillową, smażyć dynię z obu stron, aż będzie miękka (około 5 minut z każdej strony).

    3.Soczewicę ugotować do miękkości (nie solić). Odsączyć z nadmiaru wody. Przełożyć do miski, w której zostały przyprawy z dyni.

    4.Dynię ostudzić, przełożyć do soczewicy, zmiksować na gładką masę.

    5.przechowywać w lodówce do 4-5dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować