Pasta z pieczonej lub grillowanej papryki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Taka pasta z papryki jest świetnym dodatkiem do kanapek, zup, sosów, pizzy, zapiekanek, innych past i farszów. Jej smak można podkręcić grillując kawałki papryki, zamiast ją piec. Robię w obu wersjach i zawsze znika przed kolejnym sezonem.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • papryka czerwona - dowolna ilość
    papryczki chili / peperoncino
    olej słonecznikowy
    oliwa do smaku
    sól morska
    ocet jabłkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta z pieczonej lub grillowanej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-241k4ey 1. Paprykę umyć, osuszyć i przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia.
    Zamknąć szczelnie oba końce i upiec w gorącym piekarniku do miękkości.
    Pozostawić do ostygnięcia nie otwierając worka!

    Kiedy papryka ostygnie i dobrze zaparuje oczyścić ją z gniazd nasiennych i obrać ze skórki zachowując sok z pieczenia.

    Oczyszczone kawałki papryki zmiksować w malakserze albo blenderze kielichowym z dodatkiem ostrej papryczki, niewielkiej ilości oleju, odrobiny oliwy, soli i octu jabłkowego do smaku.

    Gotową pastę przełożyć do małych słoiczków, na wierzch wlać niewielką ilość oleju, szczelnie zakręcić i zapasteryzować.

Porady

Najlepsza wg mnie do przygotowania pasty jest mięsista gruba papryka pomidorowa, ale oczywiście nada się każda inna papryka czerwona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować