Pasztet staropolski

4.49 (170 ocen)

Przepis na ten pasztet jest w rodzinie od lat. Przygotowuje go wiele osób ale nikt nie modyfikuje receptury bo są takie klasyczne przepisy, które są doskonałe i nie ma potrzeby ich zmieniać. Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak.

Składniki:

  • 1kg rozbefu (wołowina)
    1kg świeżego boczku
    1kg karkówki
    1kg szynki
    1/2kg wątróbki wieprzowej
    5 białych cebul
    duży seler korzeniowy
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz ziarnisty
    5 bułek pszennych
    7 jajek
    2 szt. gałki muszkatołowej
    sól, pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Pasty Pasztet

Pasztet staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsa (bez wątróbki) wraz z obranymi cebulami, obranym i rozkrojonym na 4 części selerem oraz po pół opakowania pieprzu czarnego ziarnistego, liścia laurowego i ziela angielskiego zalewamy wodą. Silimy i gotujemy do miękkości mięs. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Mięsa, wątróbkę, cebule i seler mielimy w maszynce do mięsa trzykrotnie. Dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h.

Porady

Piekę pasztet w aluminiowych foremkach jednorazowych dostępnych w marketach. Z wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm. Pasztet można z powodzeniem zamrozić. Może tez stanowić świetny upominek wielkanocny dla gości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować