Buraczki zasmażane do dań mięsnych i jarskich

  • wyświetlono: 214 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Buraczki zasmażane to klasyczny dodatek do obiadu, sprawdzi się zarówno do dań mięsnych jak i tych jarskich. Znakomicie smakują podane z kotletami z jajek lub groszku.

profilowe
  • 4 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

600g buraków (po ugotowaniu i obraniu ze skórki)
1 płaska łyżka mąki pszennej
100ml mleka
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Buraczki zasmażane do dań mięsnych i jarskich

  • 1. Buraczki umyj i gotuj w całości (nie obieraj!) aż będą miękkie. Wystudź.
    Następnie obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
    W rondelku lub garnku rozgrzej olej, wrzuć starte buraczki. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj.
    W kubku lub szklance rozrób mąkę w mleku (dobrze wymieszaj żeby nie było grudek).
    Wlej roztwór do buraczków, energicznie przemieszaj. Zmniejsz ogień na minimum i pozostaw buraczki jeszcze na 5 minut, pamiętaj żeby od czasu do czasu przemieszać, żeby się nie przypaliły.
    Podawaj na ciepło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Sałatkasurówkaburaczkido obiadudodatekburaczki zasmażane

Komentarze

Podobne przepisy

image-1jl1ytt

Dodane przez: bozena58

Buraczki zasmażane

świetny dodatek do dań obiadowych,...

Buraczki zasmażane

Dodane przez: joanna30

Buraczki zasmażane

Pyszny dodatek do obiadu.

Buraczki zasmażane z cebulką

Dodane przez: bogusia82

Buraczki zasmażane z cebulką

Buraczki zasmażane stanowią doskonały...

Buraczki zasmażane

Dodane przez: kuchenny świat

Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane często są przyrządzane...

Buraczki zasmażane.

Dodane przez: BABECZKA 35

Buraczki zasmażane

Smaczny dodatek do drugiego dania.

Zasmażane buraczki z selerem i curry

Dodane przez: JustKuchcik

Zasmażane buraczki z selerem i curry

Buraczki w orientalnym stylu. Razem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE