REKLAMA

Puszysty chleb razowy

wyświetlono: 506 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Chleb razowy o przyjemnej chrupiącej skórce i niezwykle lekkim i puszystym wnętrzu. Nie wymaga dużo pracy, nie trzeba go mozolnie wyrabiać i zagniatać. Zrób go raz a nigdy już nie będziesz kupować chleba w piekarni ;-).

opublikowany: 17.09.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na foremkę 35x11cm:

    300g mąki pszennej z pełnego przemiału (typ 2000)
    300g mąki pszennej zwykłej (typ 450, 500 lub 750)
    30g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru
    350g wody
    100g zakwasu pszennego (jako dodatek smakowy) lub w wersji bez zakwasu 50g mąki pszennej więcej
    50g masła
    jajko do posmarowania, nasiona do posypania (może być mak, siemię lniane, sezam)
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Puszysty chleb razowy?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsyp obie mąki, sól, cukier, pokrusz drożdże. wymieszaj.
    Następnie dodaj wodę, zakwas (opcjonalnie), zagnieć.
    Dodaj masło, wyrób ciasto do połączenia składników.
    Nakryj folią spożywczą, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2h.
    Piekarnik rozgrzej do 230C.
    Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
    Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części (podsyp mąką żeby się nie kleiło). Z każdej części zrób kulkę, ułóż w foremce.
    Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
    Przed włożeniem do pieca wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp nasionami.
    Piecz około 35-40 minut w 200C (po włożeniu chleba zmniejsz temperaturę na piecu do 200C).
    Po wyjęciu z pieca wyjmij z formy, zdejmij papier i studź chleb na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: viola_dn _20181108_164053

Chleb razowy na zakwasie

Smaczny i zdrowy swojski chleb razowy na żytnim zakwasie.

kategoria: Pieczywo chleb chleb razowy Zakwas opublikowany: 02.12.2014 | wyświetlono: 4076 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE