REKLAMA

Zapiekanka na domowych bułkach

wyświetlono: 254 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Zapiekanka to polska klasyka, potrawa, którą próbował chyba każdy. U mnie w domowym, nieco zdrowszym wydaniu, na własnej bułce :-).

opublikowany: 17.09.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 3 godz.
  • Średni

Składniki:

  • bułki:
    200g mąki pszennej
    100g wody
    1/2 łyżeczki soli
    łyżeczka cukru
    20ml oleju
    10g świeżych drożdży

    6 dużych pieczarek
    150g sera żółtego (najlepszy jest tłusty żeby się dobrze topił)
    szczypta soli
    papryka słodka do posypania
    dowolny ketchup
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Zapiekanka na domowych bułkach?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, sól oraz pokruszone drożdże. Wymieszaj.
    Dodaj wodę i olej. Zagnieć ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia na 1,5.
    Z wyrośniętego ciasta uformuj dwie podłużne bułki.
    Piecz w 220C około 10-15 minut, aż się zarumienią.
    Wystudź na kratce.
    Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce o małych oczkach, lekko posól.
    Ser także zetrzyj na tarce.
    Bułki po wystudzeniu przekrój na pół, na każdą połóż pieczarki oraz ser. Posyp słodką papryką.
    Zapiekaj około 5-8 minut w 200C.
    Podawaj gorące polane ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: VioletoweKucharzenie 32

Domowe zapiekanki (na bułkach)

Szybkie i przede wszystkim domowe zapiekanki.

kategoria: bułki Przystawki opublikowany: 16.09.2014 | wyświetlono: 61929 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 1
Dodane przez: kama26

ciasto na bułkach

łatwe i bardzo smaczne ciasto

kategoria: Ciasta opublikowany: 14.03.2013 | wyświetlono: 1416 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE