Pączki wiedeńskie

  • wyświetlono: 954 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pączki wiedeńskie czy inaczej gniazdka, polane lukrem to w tłusty czwartek konkurencja dla zwykłych pączków , ciasto parzone wyciskane szprycą w formie gwiazdki , smażone na głębokim tłuszczu, fakt dietetyczne nie są oj nie, ale raz do roku można je zjeść bez obaw. Choć pracochłonne, ciężko się od nich oderwać. Przepis sprawdzony wiele razy, zawsze się udają.

IMG_20190918_121058
  • 12 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

15 dag masła
30 dag mąki tortowej
375 ml zimnej wody
6 dużych jaj
Szczypta soli
Olej do smażenia

Glazura lukrowa:
20 dag cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z cytryny Dr.Oetker

Sposób przygotowania przepisu:

Pączki wiedeńskie

  • Przygotowanie1. Do garnka włożyć masło, wlać zimną wodę, wsypać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia, gdy masło się rozpuści, zmniejszyć ogień i zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, cały czas energicznie mieszając najlepiej drewnianą pałką do ucierania, mieszać aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek naczynia-musi być jednolite.
  • Przygotowanie2. Zestawić z ognia, wystudzić. Do wystudzonego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały czas miksując.
    Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej z dużą tylką w kształcie gwiazdki.
  • Przygotowanie3. Pergamin do pieczenia rozłożyć na blacie kuchennym, szprycą wyciskać kółka ciasta o średnicy około 7 cm, w kilkucentymetrowych odstępach od siebie, następnie nożyczkami wyciąć kwadraty z ciastem.
  • Przygotowanie4. Olej rozgrzać w szerokim rondlu do temp około 180*c, partiami wkładać pączki papierem do góry, po minucie papier usunąć (ładnie odchodzi i smażyć po 4-5 minut z każdej strony, zależy to od tego jak duże są nasze gniazdka.
    Upieczone wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny, osaczyć z tłuszczu, zostawić do wystudzenia.

    Glazura lukrowa:
    Przesiany puder utrzeć łyżką z gorącą wodą oraz ekstraktem z cytryny, polukrować zimne pączki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tłusty CzwartekDesersłodkościna słodkokarnawałgniazdkaciasto parzonedla gościPoczęstunekpączki hiszpańskiepączki wiedeńskieprzepis_miesiąca1000smażone pączkiwypieki na słodko

Komentarze

Podobne przepisy

Kokosowe pączki

Dodane przez: Jaga85

Kokosowe pączki

W karnawale obowiązkowo goszczą...

sernik wiedeński

Dodane przez: Magdalena G

Sernik wiedeński

Najlepszy, najbardziej elegancki.

Pomarańczowy sernik wiedeński z makutry

Dodane przez: 2milutka

Pomarańczowy sernik wiedeński z makutry

Tradycyjny polski wypiek który...

Szybkie pączki

Dodane przez: Marcia66

Szybkie pączki

Przygotowanie ich zajmuje tylko...

PUSZYSTE PĄCZKI

Dodane przez: Słodycz na ustach

Puszyste pączki

Tak naprawdę zostało nam jeszcze...

Pączki z marmoladą różaną

Dodane przez: Ola1984

Pączki z marmoladą różaną

Sekretem idealnych pączków są świeże,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE