GNIAZDKA - PĄCZKI PARZONE

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Gniazdka to pączki wykonane z ciasta parzonego (ptysiowego) zwane też pączkami wiedeńskimi lub hiszpańskimi. Są tak mięciutkie, delikatne i puszyste, że dosłownie rozpływają się w ustach. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko 5 składników!

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka wody
    120 g masła
    1 łyżka cukru pudru
    1 szklanka mąki pszennej
    4 jajka
    szczypta soli
    1 litr oleju
    Dodatkowo:
    cukier puder
    lub

    Lukier:
    3/4 szklanki cukru pudru
    3 łyżki wody lub soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gniazdka - pączki parzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy masło, sól oraz cukier puder. Gotujemy, aż masło się rozpuści. Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy chwilę, aż ciasto będzie odchodzić od garnka, cały czas mieszając.Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • 2. Do wystudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki.
    Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto, formując kółka o średnicy około 3-4 cm prosto na wycięte kawałki papieru.
  • 4. W garnku rozgrzewamy olej do temp. około 170-180 stopni i wkładamy do niego partiami gniazdka papierem do góry. Smażymy, aż papier się odklei (po około 1 min.), następnie smażymy pączki z obu stron na złocisty kolor.
    Gotowe gniazdka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
    Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
  • 5. Lukier:
    Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub gorącą wodę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
    Gotowym lukrem polewamy usmażone gniazdka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować