Pączki wiedeńskie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Karnawał w pełni, pora więc na karnawałowe słodkości. Dziś szybkie w wykonaniu pączki wiedeńskie, znane również pod nazwą „gniazdka”. Są pyszne, lekkie, świetne na karnawałową imprezę.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki (na ok 25 gniazdek):
    100 g masła
    1 szklanka wody
    szczypta soli
    200 g mąki pszennej
    4 jajka
    olej do smażenia

    Lukier:
    200 g cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    4 łyżki wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pączki wiedeńskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki wiedeńskie 1. W rondelku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Do wrzącej dodajemy mąkę i mieszamy (trzymając jeszcze chwilę na ogniu) do uzyskania gładkiej, szklistej masy. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Zimną masę miksujemy, dodając kolejno jajko po jajku.
  • Pączki wiedeskie 2. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty (ok 10x10cm), każdy smarujemy delikatnie olejem. Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i na papierze wyciskamy kółka (wielkość zależy od naszego uznania).
  • Pączki wiedeńskie 3. W garnku rozgrzewamy olej 3-4 cm głębokości (powinien mieć temp ok 180º), na rozgrzany wrzucamy po kilka gniazdek (papierem do góry, po chwili papier delikatnie odklejamy). Każde gniazdko smażymy po 4-5 minut z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku i pozostawiamy do wystudzenia.
  • Pączki wiedeńskie 4. Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny oraz wrzątek. Ucieramy do uzyskania aksamitnego lukru. Każde gniazdko maczamy w lukrze (ja robię to tylko z jednej strony), pozostawiamy na chwilę do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (175 ocen)

Pączki wiedeńskie

To może cię zainteresować