Gniazda parzone lub pączki hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku gotujemy wodę z masłem i odrobiną soli. Do gotującej się wody wsypać mąkę cały czas mieszamy ciasto drewnianą łyżką (nie ściągając z palnika). Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zdejmujemy z palnika, pozostawiamy do przestudzenia. Po tym czasie miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. WAŻNE: Jajka dodajemy stopniowo jedno po drugim, za każdym razem miksując do połączenia. Utworzone ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką w kształcie otwartej gwiazdy (użyłam Wilton 1M). Wyciskamy na blat wyłożony papierem do pieczenia koła o średnicy około 3-4 cm, pojedynczą warstwę z pustym środkiem. Co WAŻNE ciasto parzone rośnie podczas pieczenia, dlatego ważne jest abyśmy wkładali małą ilość gniazd na olej. Wycinamy kwadraty z gniazdem. Olej rozgrzewamy do 175°C i za pomocą termometru wciąż ją kontrolujemy. Bierzemy nasz wycięty kwadrat z gniazdem, wkładamy na olej do "góry nogami" papierem. Dopiero jak zacznie odchodzić od gniazda delikatnie go usuwamy. Smażymy z każdej strony do zarumienienia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papier kuchenny lub kratkę do odsączenia tłuszczu. Po wystudzeniu lukrujemy.
Komentarze