Gniazda parzone lub pączki hiszpańskie

  • wyświetlono: 201 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Gniazda parzone lub pączki hiszpańskie

Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot
  • 30 porcje
  • 60min

Składniki

- 100 g masła,
- 1 szklanka mąki,
- 4 jajka,
- 1 szklanka wody,
- szczypta soli.

Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 2-3 łyżki gorącej wody,
- ewentualnie różowy barwnik spożywczy.

Sposób przygotowania przepisu:

Gniazda parzone lub pączki hiszpańskie

  • 1. W garnku gotujemy wodę z masłem i odrobiną soli. Do gotującej się wody wsypać mąkę cały czas mieszamy ciasto drewnianą łyżką (nie ściągając z palnika). Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zdejmujemy z palnika, pozostawiamy do przestudzenia. Po tym czasie miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. WAŻNE: Jajka dodajemy stopniowo jedno po drugim, za każdym razem miksując do połączenia. Utworzone ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką w kształcie otwartej gwiazdy (użyłam Wilton 1M). Wyciskamy na blat wyłożony papierem do pieczenia koła o średnicy około 3-4 cm, pojedynczą warstwę z pustym środkiem. Co WAŻNE ciasto parzone rośnie podczas pieczenia, dlatego ważne jest abyśmy wkładali małą ilość gniazd na olej. Wycinamy kwadraty z gniazdem. Olej rozgrzewamy do 175°C i za pomocą termometru wciąż ją kontrolujemy. Bierzemy nasz wycięty kwadrat z gniazdem, wkładamy na olej do "góry nogami" papierem. Dopiero jak zacznie odchodzić od gniazda delikatnie go usuwamy. Smażymy z każdej strony do zarumienienia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papier kuchenny lub kratkę do odsączenia tłuszczu. Po wystudzeniu lukrujemy.

    Lukier:
    Cukier puder mieszamy z gorącą wodą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tłusty CzwartekPączkiDeserostatkilukierkarnawałgniazdkaciasto parzonepączki hiszpańskieciasto ptysiowegniazda parzone
 

Komentarze

Podobne przepisy

Fruzia czyli Hiszpański przysmak

Dodane przez: igraszki losu

Ciasto Fruzia czyli Hiszpański przysmak

Jedno z tych ciast które zawsze...

Szybkie pączki

Dodane przez: Marcia66

Szybkie pączki

Przygotowanie ich zajmuje tylko...

Babka parzona z siemieniem lnianym

Dodane przez: sammakko

Babka parzona z siemieniem lnianym

To staropolski przepis na wielkanocną...

Proste pączki bez nadzienia.

Dodane przez: nataliakielek

Proste pączki bez nadzienia

Pączki słodkie czy słone, z nadzieniem...

Pączki z marmoladą różaną

Dodane przez: Ola1984

Pączki z marmoladą różaną

Sekretem idealnych pączków są świeże,...

Owocowa mrożonka

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Mrożona mieszanka owocowa na ciasto lub kompot

Warto mieć w zamrażarce miks owoców...